'Deel Jumbo-personeel zegt vertrouwen in ondernemingsraad op'

'Deel Jumbo-personeel zegt vertrouwen in ondernemingsraad op'

Een deel van het personeel in het distributiecentrum van Jumbo is het niet eens met de arbeidsvoorwaardenregeling (avr) die supermarktketen voor zijn personeel heeft ingevoerd. Zeker tweehonderd medewerkers geven aan het vertrouwen in de eigen ondernemingsraad, OR Supply Chain, en de centrale ondernemingsraad, COR, te hebben verloren, schrijft het AD.  

Jumbo verving vorig jaar de cao door een eigen avr, die volgens de supermarktketen voorzien was van hogere lonen en een betere generatieregeling dan in de oude cao. Door het invoeren van deze regeling werden vakbonden FNV en CNV buitenspel gezet. De drieduizend distributiemedewerkers kregen de keuze tussen de arbeidsvoorwaardenregeling of het behouden van de oude cao. Ruim tachtig procent van de werknemers tekende voor de avr, waarbij de Jumbo-directie constateerde dat er sprake was van eigentijdse en toekomstbestendige arbeidsafspraken. 

Een deel van het personeel in de dc vindt echter dat de avr een eenzijdige regeling is van Jumbo. Vorige week werden er in een uur tijd ruim tweehonderd handtekeningen verzameld van medewerkers die tegen de arbeidsvoorwaardenregeling zijn en de arbeidsvoorwaarden in een cao geregeld willen hebben. De avr is volgens de werknemers minder onafhankelijk dan een cao en beperkt de kansen op loonsverhoging. 

Kleine minderheid
De distribtuiemedewerkers vinden daarbij dat de betrokken ondernemingsraden te weinig doen voor de werknemersbelangen en te veel luisteren naar directie van Jumbo. Ze dreigen met vervolgstappen als de ondernemingsraden geen afstand nemen van de avr. Maandag wordt er overlegd met de COR over de situatie.

Jumbo zegt dat het om zo'n honderd mensen gaat die liever vasthouden aan de cao. 'Uiteraard nemen wij hun geluiden serieus, maar we moeten ons tegelijk ook realiseren dat het de stem is van een hele kleine minderheid', aldus de supermarktketen in een reactie.

Reacties 2


Klaas Floor 25 feb, 22:13

Als jumbomedewerker heb ik niet veel te zeggen er over. Weet zelf niet meer waar ik voor gekozen heb.


Wim van Aard 28 feb, 19:32

De mensen. Die getekend hebben voor de avr zijn grotendeels geen vaste medewerkers. De uitzend- en weekendkrachten zijn door leidinggevende n gepusht om te tekenen. Een OR moet de belangen van het personeel behartigen en niet onderhandelen.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!