'Honderden Amsterdamse winkeliers bedreigd door hoge huur'

'Honderden Amsterdamse winkeliers bedreigd door hoge huur'

De Amsterdamse winkel Schmidt Optiek heeft een rechtszaak aangespannen vanwege een verdubbeling van zijn huur. De optiekzaak zit nu nog aan het Rokin, maar moet verhuizen als de nieuwe huurprijs van 143 duizend euro per jaar blijft staan. Dat zegt Tijmen van Dijk van de honderdvijftig jaar oude retailer in De Telegraaf.

In de hoofdstad zijn volgens voorzitter Bart Drenth van MKB Amsterdam nog ‘honderden’ andere retailers als Schmidt Optiek te vinden, die worstelen met een huurverhoging. “Sommigen komen ermee in de openbaarheid, maar er zijn veel zelfstandigen die met de ziel onder hun arm lopen na zo’n verhoging en niet weten wat ze moeten doen.”

Vorig jaar trok de belangenorganisatie ook al aan de bel over stijgende winkelhuren, waardoor met name ‘kleinere en bijzondere winkels’ in de gevarenzone zouden zitten. MKB Amsterdam zegt open te staan voor de gedachte om bepaalde winkels te beschermen. “Er komt een punt dat de diversiteit van winkels in geding komt omdat alleen grote ketens de hoge huren kunnen betalen.”

'Echte' winkels
SP-raadslid Tiers Bakker pleit voor branchering, om te voorkomen dat bijvoorbeeld een warme bakker wordt vervangen door een internationale keten of macaronwinkel. Een andere optie is volgens hem dat de gemeente zelf panden koopt om ‘echte’ winkels te behouden.

Begin dit jaar werd bekend dat de omzet van winkels in de binnenstad van Amsterdam voor het eerst in jaren niet gestegen is. Veel winkeliers geven aan dat ze de Amsterdammers beginnen te missen onder het winkelend publiek, schreef de Vereniging Amsterdam City in de jaarlijkse Amsterdam City Index.

Reacties

Ik denk dat het beter is dat al deze 'echte' winkels de Amsterdamse binnenstad verlaten en deze pantjesmelkers de gang moeten laten gaan met die geweldige internationale kentens waarvan er veel ook miljoenen verliezen.

Deze leuke Amsterdamse ambachtelijke winkels gaan dan gezellig samen elders bij elkaar zitten waar de huren lager zijn en de echte Amsterdammers komen dan vanzelf die kant op. Misschien in een leuke Buurgemeente.

Geplaatst door Jeff de visboer op 26 februari 2019 om 17:19

Helaas is dit niet alleen in Amsterdam, er zijn meer steden in Nederland waar de huren van winkel panden het pan uit vliegen ,Zo kan je geen zaken meer doen je verdiend het zout in de pap niet meer dus je bent verplicht om online te kopen.Het is tegenwoordig niet leuk meer om ff naar stad te gaan om te winkelen .Als je dan door zo`n winkelstraat heen loopt dan zijn er een aantal winkels leeg.ja en waarom ja hoor te hoge huur.Ik hoop toch de ze dat de kop in gaan drukken en de huren kunnen aanpassen dan krijg je weer een gezellige winkelstad waar iedereen een goede boterham kan verdienen.

Geplaatst door Jan van Rossem op 26 februari 2019 om 19:46

€143.000 per jaar daar moet je heel wat brillen voor verkopen!

Geplaatst door T D op 27 februari 2019 om 08:23

Laatste nieuws

RetailTrends