IKEA sluit eigen cao af, FNV weer buitenspel

IKEA heeft met de eigen Werknemersvereniging IKEA Medewerkers (WIM) een cao voor twee jaar afgesloten. In de nieuwe cao zijn een nieuwe regeling voor toeslagen, afspraken over de verlaging van de werkdruk en een loonsverhoging van 5,4 procent terugwerkend tot begin 2018, te vinden.

IKEA vindt dat de nieuwe cao, die geldt voor de ruim zesduizend medewerkers, ‘toekomstbestendiger’ is. “Er ligt nu een goed arbeidsvoorwaardenpakket dat recht doet aan de inzet van alle medewerkers en tegelijkertijd rekening houdt met de actuele ontwikkelingen in het veranderende retaillandschap”, stelt Jelle Visser, cao-onderhandelaar namens IKEA. Volgens de woonwinkelreus heeft 85 procent van de leden van de WIM met het cao-voorstel ingestemd.  

FNV
IKEA claimt graag gezien te hebben dat ook FNV Handel de nieuwe cao onderschrijft. “Zij hebben echter bij ons aangegeven het eindbod onvoldoende te vinden, en sluiten zich niet aan bij deze cao”, benadrukt Visser. Sinds de oude cao vorig jaar afliep, liggen de woonwinkelketen en FNV met elkaar overhoop. De vakbond vond de werkdruk in de Nederlandse IKEA-winkels te hoog en was het niet eens met de loonvoorstellen en toeslagen van het woonwarenhuis.

IKEA gaf al eerder aan dat de in het verleden ingestelde toeslagen om werken buiten de reguliere winkeltijden te compenseren, niet meer passen in deze tijd. In plaats daarvan zegt de woongigant te investeren in het basisuurloon en vereenvoudigingen door te voeren in bepaalde toeslaguren. De toeslag voor zaterdagen tussen zes en zeven uur ’s avonds gaat terug van vijftig naar 25 procent. 

FNV laat aan Het Parool weten de nieuwe cao van IKEA af te wijzen. De negenhonderd IKEA-leden die bij de FNV zijn aangesloten, stemmen massaal tegen de cao, stelt bestuurder Marian Beldsnijder van de vakbond. “We krijgen nu al vragen van onze leden waarom IKEA hen negeert.”

Het is niet voor het eerst dat IKEA een cao zonder instemming van de vakbond heeft opgesteld. Drie jaar terug sloot de meubelketen ook al een eigen arbeidsvoorwaardenregeling af met de WIM. Ook onder meer Jumbo, Action en Gall & Gall zetten FNV buitenspel.

Reacties 4


Joey Versteegh 6 mrt, 18:13

FNV zou zich eens moeten afvragen waarom zij als enige van de grote bonden nooit op reële wijze ergens tot een accoord kunnen komen.


Jeroen Versteeg 7 mrt, 11:19

Klanten die bij goedkope ketens kopen zouden zich moeten realiseren dat goedkope prijzen ook ten koste van medewerkers gaan. Niet alleen de lokale medewerkers in de winkels, maar ook bij de producenten van de verkochte producten.


Seb Seb 7 mrt, 11:43

@Jeroen

Dat gezeur altijd, je kiest er toch zelf voor om te gaan werken bij bedrijven als Ikea, Lidl, Action, Ryanair etc? Er wordt niemand gedwongen. Je weet als je bij dit soort bedrijven gaat werken, dat het daar sober is qua salaris, hard werken, lange dagen etc. Wil je dat niet, dan solliciteer je ergens anders.


Joost Rohenkohl 8 mrt, 05:34

Je hoort een goede CAO te hebben en niet uitgebuit te worden.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!