Boeren mogen samen optrekken tegen supermarkten

Boeren mogen samen optrekken tegen supermarkten

Boeren en tuinders mogen samen optrekken als ze vinden dat ze worden uitgeknepen door supermarkten en inkooporganisaties. Landbouwminister Carola Schouten wil dit via een wetswijziging mogelijk maken, zegt ze tegen het FD.

Mededingingsregels staan het op dit moment nog niet toe dat er samen een vuist wordt gemaakt, omdat dit neerkomt op kartelvorming. Schouten grijpt naar een speciale uitzondering in de regels die Brussel eind vorig jaar heeft gemaakt voor samenwerkende boeren. 

Schouten wijst onder meer op afnemers die in lopende contracten extra eisen opnemen over energiegebruik, milieuvriendelijkheid of dierenwelzijn, terwijl de boer dezelfde prijs blijft ontvangen. "Met de nieuwe wet kan de boer dat samen met andere boeren aanvechten." De minister geeft daarnaast een stichting een arbitragerol als agrariërs een conflict hebben met hun afnemers.

Reacties 1


ikke weet het 13 mei, 11:40

Is dit niet de schuld van de boeren zelf ( lees leveranciers ), wanneer je in het verleden de zelfstandige winkels in dit geval de groenteboer niet meer wil leveren omdat je in 1 keer een heleboel kwijt kunt voor een ( iets ) lagere prijs, en de zelfstandige groenteboer verdwijnt uit de straat, dan ligt de macht bij de supermarkten.
Dan kunnen zij de prijs uitmaken, want dan zijn er verder nagenoeg geen andere afzet kanalen meer.

Dit is niets nieuws en gebeurt overal, elektronica, huishoud, speelgoed enz.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!