'Supermarkten doen te weinig tegen uitbuiting'

'Supermarkten doen te weinig tegen uitbuiting'

De vijf grootste supermarktketens doen te weinig om schendingen van mensenrechten in ontwikkelingslanden tegen te gaan, zegt Oxfam Nofib. Aldi, Lidl en Plus scoren het slechtst, Albert Heijn en Jumbo zetten stappen vooruit.

Oxfam Nofib onderzocht voor het tweede jaar op rij hoe zestien supermarktketens in Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de VS omgaan met onder meer arbeidsomstandigheden en lonen in ontwikkelingslanden. De conclusies van het onderzoek Behind the Barcodes is dat de focus bij supermarkten ligt op winst en marktaandeel en niet op mensenrechten. "Zolang ze hun beleid en praktijk op mensenrechten niet verbeteren, blijft uitbuiting in voedselketens bestaan."

De supermarktbranche kan zich niet vinden in de uitkomsten van het rapport. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) vindt dat er ten onrechte een negatief beeld wordt geschetst. "Dat doet geen recht aan de aanpak van Nederlandse supermarkten op het vlak van Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen voor betere sociale werkomstandigheden voor medewerkers op productiebedrijven in ontwikkelingslanden."