Steeds minder etenswaren worden in Nederland weggegooid. Waar in 2010 nog 13,6 procent van het gekochte eten in huishoudens werd weggegooid, is dat in 2019 gedaald naar 9,5 procent. Dat blijkt uit een onderzoek van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, dat in handen is van RTL Z

In 2019 gooiden we in Nederland per persoon 34,3 kilo aan eten weg, dat is zeven kilo minder dan in 2018. Het betreft eten in de categorieën brood, zuivel, groente, fruit en aardappelen.

Reden van de afname is volgens het Voedingscentrum dat er meer aandacht voor is. Ook wordt de houdbaarheidsdatum beter gecontroleerd en neemt het aantal jongeren af. “Jongeren zijn de grootste verspillers. Dat geldt ook voor mensen met kinderen en dat aantal neemt ook af. Er zijn daarentegen meer ouderen, die juist bewuster met voedsel omgaan”, meldt Corne van Dooren van het Voedingscentrum. 

In 2030 moet de voedselverspilling zijn gehalveerd ten opzichte van 2015. Dat staat in afspraken die wereldwijd zijn gemaakt. Hierbij gaat het niet alleen om verspilling door huishoudens, maar ook in de complete voedselketen.