Audax Groep levert amper producten aan franchisenemers van winkelformule Marskramer. “Audax levert 160 artikelen, terwijl ik er vierduizend nodig heb”, zo klinkt het onder de winkeliers, meldt het FD. De franchisers zeggen zelf te zoeken naar spullen om te verkopen, maar veel producten zijn niet te krijgen.

Audax nam in het voorjaar de winkels en groothandelsorganisatie van Marskramer over van Blokker Holding. In totaal gingen 92 Nederlandse winkels over naar de eigenaar van AKO en The Read Shop. Naast de 44 winkels van Marskramer, allemaal gerund door franchisenemers, vielen 25 vestigingen van Prima, zeventien van Novy en zes van Toys2Play onder de transactie. Zij kampen met hetzelfde probleem.

Tot 31 juli konden winkeliers nog bij Blokker bestellen, waarbij zo’n zeventig procent van de spullen werd geleverd. Audax beloofde daarna de franchisers 95 procent van de benodigde spullen te leveren in samenwerking met huishoudgroothandel Nedac Sorbo. Die deal lijkt echter niet door te zijn gegaan, waardoor Audax zelf de voorraad moet organiseren. “We zijn verkocht aan iemand met een prachtig marketingverhaal, die mooie folders kan drukken, maar zonder spullen”, meldt een van de ondernemers.

Audax laat weten ‘mogelijke overlast’ te betreuren. ‘De goederenbeschikbaarheid is voor een gedeelte helaas niet zoals wij dat zouden wensen', schrijft het bedrijf in een reactie. Audax zegt daarbij dat niets te maken heeft met de financiële situatie van het bedrijf. In 2018 boekte het bedrijf een verlies van twee miljoen euro, maar Audax zegt zich nu in ‘goed weer’ te bevinden en ‘schuldenvrij’ te zijn.