Franchisers Marskramer: 'We zijn verkocht aan iemand zonder spullen'

Franchisers Marskramer: 'We zijn verkocht aan iemand zonder spullen'

Audax Groep levert amper producten aan franchisenemers van winkelformule Marskramer. “Audax levert 160 artikelen, terwijl ik er vierduizend nodig heb”, zo klinkt het onder de winkeliers, meldt het FD. De franchisers zeggen zelf te zoeken naar spullen om te verkopen, maar veel producten zijn niet te krijgen.

Audax nam in het voorjaar de winkels en groothandelsorganisatie van Marskramer over van Blokker Holding. In totaal gingen 92 Nederlandse winkels over naar de eigenaar van AKO en The Read Shop. Naast de 44 winkels van Marskramer, allemaal gerund door franchisenemers, vielen 25 vestigingen van Prima, zeventien van Novy en zes van Toys2Play onder de transactie. Zij kampen met hetzelfde probleem.

Tot 31 juli konden winkeliers nog bij Blokker bestellen, waarbij zo’n zeventig procent van de spullen werd geleverd. Audax beloofde daarna de franchisers 95 procent van de benodigde spullen te leveren in samenwerking met huishoudgroothandel Nedac Sorbo. Die deal lijkt echter niet door te zijn gegaan, waardoor Audax zelf de voorraad moet organiseren. “We zijn verkocht aan iemand met een prachtig marketingverhaal, die mooie folders kan drukken, maar zonder spullen”, meldt een van de ondernemers.

Audax laat weten ‘mogelijke overlast’ te betreuren. ‘De goederenbeschikbaarheid is voor een gedeelte helaas niet zoals wij dat zouden wensen', schrijft het bedrijf in een reactie. Audax zegt daarbij dat niets te maken heeft met de financiële situatie van het bedrijf. In 2018 boekte het bedrijf een verlies van twee miljoen euro, maar Audax zegt zich nu in ‘goed weer’ te bevinden en ‘schuldenvrij’ te zijn.  
 

Reacties 4


Reinder Koornstra 21 okt, 10:32

Tja, dít is natuurlijk een schandaal van eerste orde! Daarmee zie dat in de ‘formulehandel’ de functie van winkels volledig losstaat van hun bestaan als kapitaalgoed! Ook bij Blokker wisten ze natuurlijk dat deze problemen eraan zaten te komen, maar daar waren ze blij dat iemand zo gek was hun formulefranje te kopen! Nu zitten die franchisers met de gebakken peren, want zo vlak voor Sinterklaas, Kerst en Nieuwjaar zijn alle magazijnen bij fabrikanten van huishoudelijke artikelen gewoon leeg! En zéker als je je weg niet weet, is het niet zo gemakkelijk zelf inkoper te gaan spelen! Kortom, ik voorzie grote problemen rond deze formules die eigenlijk allang geen vitaal merk meer vertegenwoordigen! Sterkte, franchisers!


Kees Middelkoop 21 okt, 10:32

Prachtige verhalen over synergie maar nu zelfs de basis niet op orde. Readshop ondernemers moeten zich zorgen gaan maken, dit gaat niet goed.


Ton Bos 21 okt, 11:52

Weer een illustratie van de noodzaak van franchise wetgeving. Deze gang van zaken is te gek voor woorden! Zowel Blokker als Audax dienen aansprakelijk te worden gesteld. Wie schiet deze ondernemers te hulp?


Loes Konings-van Seggelen 22 okt, 17:17

Niet te geloven............

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!