De Autoriteit Consument en Markt (ACM) doet op verzoek van de minister van Financiën onderzoek naar de plannen van grote techbedrijven op de Nederlandse betaalmarkt. 

Het zou gaan om bedrijven als Apple, Google, Amazon en Facebook. Ook Alibaba en Tencent, twee Chinese partijen, worden in het onderzoek meegenomen aangezien zij mogelijk van plan zijn om tot de Nederlandse betaalmarkt toe te treden. De ACM kijkt of kleinere spelers de plannen van de grotere techbedrijven aankunnen. De invoering van de PSD2-regelgeving maakt het echter ook mogelijk dat er op de betaalmarkt meer geïnnoveerd en geconcurreerd kan worden dan voorheen. Daarom kiest de ACM voor een marktstudie. 

“Toetreding van grote techbedrijven zou mogelijk kunnen helpen om de concurrentie en innovatie op de betaalmarkt te verbeteren. En dat levert weer voordelen op voor mensen en bedrijven”, aldus de ACM. 

Een toezichthouder van ACM gaat experts interviewen en begin 2020 grote techbedrijven enquêteren. Resultaten worden naar verwachting halverwege 2020 bekendgemaakt.