Wie denkt dat alle retailinnovatie van niveau uit de Verenigde Staten of China komt, moet eens een bezoekje aan Israël brengen. Honderden startups stampen daar talloze technologische oplossingen uit de grond waarvan grote retailers wereldwijd gebruikmaken. RetailTrends duikt in de techcultuur van Tel Aviv, het Silicon Valley van het Midden-Oosten.

Dat China en de Verenigde Staten belangrijke broedplaatsen zijn van innovatie, is gezien hun omvang (respectievelijk 1,4 miljard en 327 miljoen inwoners) niet zo verwonderlijk. Maar schaal is niet alles. Israël is met zijn achtenhalf miljoen inwoners maar half zo groot als Nederland en heeft toch de op één na hoogste ‘startupdichtheid’ van de wereld. Ondanks zijn nog relatief jonge economie is er één startup op elke veertienhonderd inwoners.

Ter vergelijking: in Frankrijk zijn er 0,112 startups op dat aantal mensen en in Duitsland slechts 0,056. Als het gaat om het aantal patenten per hoofd van de bevolking staat Israël op plek vijf, na Japan, Zweden, Zwitserland en Zuid-Korea.