Alles aan Hudson Yards is enorm: enorm groot, enorm hoog, enorm duur. Niet te vergeten: een enorm grote shoppingmall van zeven etages. Dit is New Yorks nieuwste topattractie waar retail, kunst en cultuur een opvallende mix vormen.

De meningen zijn, euh, ietsje verdeeld. Er zijn mensen die Hudson Yards een architectonisch wangedrocht vinden en bovenal een ode aan grootheidswaanzin. En er zijn mensen die het complex juist geweldig vinden. En redeneren: ‘Think big, think really big, is dat niet de gedachte waarmee New York wereldstad nummer één is geworden?’ Hudson Yards is gelegen in het zuidwesten van Manhattan. Fase één is nu klaar en beslaat zo’n 1,2 miljoen vierkante meter. Kosten: 22 miljard euro. Het is een van de grootste onroerend goedprojecten allertijden in de VS.

Als het volledige project in 2022 klaar is, biedt het met ruim twee miljoen vierkante meter plaats aan zo’n vierduizend appartementen met zo’n tienduizend bewoners, kantoren gevuld met 44 duizend werknemers, musea, kunstgalerieën, theaters, metrostations en vijftien foodcourts. Dat zijn alles...