Een sollicitatiegesprek thuis op je eigen bank. IKEA in Utrecht doet daar een proef mee. Het Zweedse woonwarenhuis zegt door de krapte op de arbeidsmarkt moeilijk aan personeel te kunnen komen en hoopt dat mensen zo sneller op een vacature reageren.

IKEA denkt dat het gesprek door de vertrouwde omgeving zo informeler kan aanvoelen voor de sollicitant. "IKEA gelooft dat iemand de beste versie van zichzelf laat zien wanneer hij of zij zich thuis voelt." Het warenhuis heeft een aantal vacatures openstaan en hoopt deze op korte termijn in te vullen. Kandidaten die geen IKEA-spulletjes thuis hebben staan en misschien bang zijn dat ze zo buiten de boot vallen, of die het om een andere reden niet zien zitten, kunnen desgewenst ook 'gewoon' op gesprek gaan bij IKEA.

Hans van der Spek, arbeidsmarktconsultant bij Berenschot, zegt tegen RTL Z dat hij het experiment wel kan waarderen. "Het is een creatieve poging om mensen te werven." Maar of het zo makkelijker wordt om de geschikte kandidaat te vinden, betwijfelt hij. "Het is een leuk initiatief, maar ik zie niet helemaal hoe een sollicitatiegesprek aan huis bijdraagt aan het selecteren van de juiste werknemers."