Ook Dirk en DekaMarkt gaan van het huismerk alleen nog kipvleeswaren verkopen die ten minste één ster van het Beter Leven-keurmerk hebben. Ze schakelen halverwege volgend jaar over, meldt Wakker Dier.

"Een belangrijke stap in onze strijd om keurmerkloze kip uit de schappen van de supermarkten te krijgen", zegt een woordvoerster van de organisatie. Plus was in september de eerste die deze stap maakte. Coop volgde half november.

Uit een steekproef van Wakker Dier bleek onlangs dat in de supermarkten het aantal vleeswaren met een keurmerk stijgt. Van 17 procent vorig jaar naar 23 procent in 2019. Wakker Dier wil dat alle kipproducten in de supermarkt minimaal voldoen aan de criteria voor één ster van het keurmerk, 'zodat de kippen meer ruimte en een overdekte uitloop krijgen'.

Aldi, Lidl en Albert Heijn kwamen het slechtst uit die steekproef. Aldi en Lidl verkochten uitsluitend kipvleeswaren zonder dierenwelzijnskeurmerk, bij Albert Heijn had acht procent een keurmerk. Woordvoerster Hilhorst: "Deze drie grote spelers bezitten samen de helft van de markt. Je mag verwachten dat zij hun verantwoordelijkheid nemen voor de kippen. Maar het tegendeel is waar."