De duurzame supermarktketen Marqt kan worden overgenomen door Udea, de moedermaatschappij van Ekoplaza. Oprichters Meike Beeren en Quirijn Bolle vingen bot bij de ondernemingskamer. De aandelen kunnen maandag worden overgedragen.

Beeren en Bolle willen met hulp van een investeerder Marqt zelf overnemen. Ze hadden de ondernemingskamer gevraagd de enige overgebleven bestuurder te schorsen. Ook wilden ze dat de aandelen tijdelijk niet-overdraagbaar zouden worden verklaard. De ondernemingskamer zegt dat zulke maatregelen alleen kunnen worden getroffen als er sprake is van 'uitzonderlijke en zwaarwegende omstandigheden' en daar is volgens de rechters geen sprake van.

In oktober verloren de oprichters al een kort geding dat door de andere aandeelhouders was aangespannen. De voorzieningenrechter bepaalde dat Beeren en Bolle hun aandelen moeten verkopen aan Udea. De oprichters vroegen om meer tijd om een bod te kunnen doen, maar de rechter oordeelde dat ze die kans al hebben gehad en dat de overeenkomst met Udea voldoende juridische basis biedt om de overdracht af te dwingen. Donderdag werd bij de ondernemingskamer duidelijk dat Beeren en Bolle in hoger beroep zijn gegaan.

De in 2008 opgerichte supermarktketen verkeert in zwaar weer en was daarom al geruime tijd op zoek naar een nieuwe eigenaar. Marqt maakte nog nooit winst. Er werken zo'n zevenhonderd mensen.