Mogelijk acties supermarktpersoneel rond kerst

Mogelijk acties supermarktpersoneel rond kerst

CNV Vakmensen heeft werkgevers in de supermarktbranche een ultimatum gesteld. Als er vóór 18 december 17.00 uur geen nieuwe cao is, komen er mogelijk acties rond de feestdagen.

"Dagelijks worden wij bestookt met zoetsappige reclamespotjes van onze 'supermarktvrienden' over hoe knus de kerst wel niet zal zijn met hun fijne producten", zegt CNV-onderhandelaar Jacqueline Twerda. "Maar voor de eigen werknemers hebben zij geen cent over." Al sinds het voorjaar wordt er onderhandeld over een nieuwe cao. De vakbond vraagt 2,5 procent voor twaalf maanden. "Een koopje, om in supermarkttermen te blijven." De werkgevers wilden tot dusver niet verder gaan dan 0,88 procent, maar dat voorstel werd door de leden afgewezen.

De supermarktbranches kent twee cao's: de cao levensmiddelenbedrijf (LMB) en de cao Vereniging van Grootwinkelbedrijven in Levensmiddelen (VGL). In totaal vallen daar zo'n 140 duizend werknemers onder.

De woordvoerster van brancheorganisatie CBL was donderdagmiddag niet bereikbaar voor een reactie.

Reacties

Als de boeren de omzet van de supers niet stukmaken dan zorgt de vakbond er wel voor. Het wordt een hete Kerst.

Geplaatst door U. Eefde op 12 december 2019 om 22:12

Elk jaar scheppen de supermarkten op dat ze weer harder gegroeid zijn dan "de markt". Dan mag er ook wel wat naar het personeel (die een stuk minder verdienen dan de mensen in de zorg of onderwijs, waar zoveel sympathie voor is).

Geplaatst door Bert Ysfogel op 13 december 2019 om 11:56

Tja, die omzetgroei in supermarktland moet wél verkocht worden aan de consument, en in deze hoogcompetatieve markt zijn het niet consumenten die dat betalen! Bijvoorbeeld de full colour dubbel spread advertentie van Albert Heijn! Als je dan, net als alle anderen, ‘de goedkoopste’ wilt zijn, dan móet je wel bezuinigen op je personeel, je grootste kostenpost. Natuurlijk ligt de vakbond dwars, anders hebben ze toch helemaal geen waarde voor het personeel?

Geplaatst door Reinder Koornstra op 13 december 2019 om 12:25

De bonden blaffen alleen maar doorbijten durven ze niet!

Geplaatst door J A op 13 december 2019 om 14:37

Als men eens kijk naar de rendementen van de Supermarkten, dan zal men ook begrijpen waarom de werkgevers niet meer willen verhogen. Hogere omzetten wil niet zeggen meer winst maar geeft soms een verlies.

Geplaatst door Piet Boerman op 13 december 2019 om 20:33

Laatste nieuws

RetailTrends