Winnaar/verliezer van de week: Udea en Topshop

Retail kent succesverhalen en mislukkingen, iedere dag weer. RetailTrends licht iedere vrijdag een winnaar en een verliezer uit, gebaseerd op het nieuws van de afgelopen week. Deze keer: Udea dat de slag om Marqt won en de Britse fashionketen Topshop die twee van de drie winkels in Nederland sluit.  

Winnaar: Udea
"Normaal gesproken zou je zeggen dat dit een heldere uitslag is, maar in deze zaak is veel niet normaal." Dat zei algemeen directeur Eric Does van Udea op 24 oktober nadat de voorzieningenrechter had bepaald dat de oprichters van de duurzame supermarktketen Marqt hun aandelen moeten verkopen aan Udea. De andere aandeelhouders hadden de oprichters Quirijn Bolle en Meike Beeren voor de rechter gedaagd, omdat de twee weigerden in te stemmen met de overname door het moederbedrijf van Ekoplaza. Does voelde het goed aan: bij deze rechtszaak bleef het niet. Bolle en Beeren gaven zich niet zomaar gewonnen en stapten naar de ondernemingskamer. Ze wilden dat de enige overgebleven bestuurder bij Marqt zou worden geschorst. Ook wilden ze dat de aandelen tijdelijk niet-overdraagbaar zouden worden verklaard. Maar ook daar haalden ze bakzeil. Zulke maatregelen kunnen volgens de ondernemingskamer alleen worden getroffen als er sprake is van 'uitzonderlijke...

Retail kent succesverhalen en mislukkingen, iedere dag weer. RetailTrends licht iedere vrijdag een winnaar en een verliezer uit, gebaseerd op het nieuws van de afgelopen week. Deze keer: Udea dat de slag om Marqt won en de Britse fashionketen Topshop die twee van de drie winkels in Nederland sluit.  

Winnaar: Udea
"Normaal gesproken zou je zeggen dat dit een heldere uitslag is, maar in deze zaak is veel niet normaal." Dat zei algemeen directeur Eric Does van Udea op 24 oktober nadat de voorzieningenrechter had bepaald dat de oprichters van de duurzame supermarktketen Marqt hun aandelen moeten verkopen aan Udea. De andere aandeelhouders hadden de oprichters Quirijn Bolle en Meike Beeren voor de rechter gedaagd, omdat de twee weigerden in te stemmen met de overname door het moederbedrijf van Ekoplaza. Does voelde het goed aan: bij deze rechtszaak bleef het niet. Bolle en Beeren gaven zich niet zomaar gewonnen en stapten naar de ondernemingskamer. Ze wilden dat de enige overgebleven bestuurder bij Marqt zou worden geschorst. Ook wilden ze dat de aandelen tijdelijk niet-overdraagbaar zouden worden verklaard. Maar ook daar haalden ze bakzeil. Zulke maatregelen kunnen volgens de ondernemingskamer alleen worden getroffen als er sprake is van 'uitzonderlijke en zwaarwegende omstandigheden' en daar is volgens de rechters geen sprake van. Afgelopen maandag was het dan zover: alle aandelen zijn overgedragen aan Udea.

Verliezer: Topshop
In februari 2015 streek Topshop neer in Nederland: in de Kalverstraat in Amsterdam. Het was de eerste flagshipstore van de Britse fashionketen op het Europese vasteland. Ruim twee jaar later kwamen er nog twee winkels in Nederland bij: in Amsterdam en in Den Haag. Maar deze week gingen die laatste twee zaken alweer dicht. De broekriem wordt aangetrokken bij Topshop, omdat moederbedrijf Arcadia 2018 afsloot met een verlies van 153,7 miljoen euro. Dat betekent: herstructureren. Zo trekt het Britse bedrijf zich volledig terug uit de VS. Topman ceo Paul Price keert juist terug naar de VS, werd vandaag bekend. Nog dit jaar houdt hij het voor gezien bij Topshop, wegens 'persoonlijke omstandigheden'.

Laat je mailadres achter en lees dit artikel direct verder.
Ook ontvang je de gratis nieuwsbrieven van RetailTrends.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Lees ook

Alle artikelen

Meest gelezen


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!