Boeren mogen geen distributiecentra platleggen

Boeren mogen woensdag wel actievoeren, maar ze mogen geen distributiecentra platleggen. Gebeurt dat laatste wel, dan moet organisator Farmers Defence Force een dwangsom van honderdduizend euro per locatie betalen.

Dat heeft de rechtbank in Lelystad bepaald in een kort geding dat was aangespannen door supermarktkoepel CBL. De brancheorganisatie was naar de rechter gestapt, omdat ze bang is dat supermarkten vlak voor kerst met lege schappen komen te zitten als distributiecentra worden geblokkeerd. De advocaat van Farmers Defence Force zei later dat er van blokkades geen sprake is. Dat dreigement was volgens hem niet serieus bedoeld.

De rechtbank zegt dat iedereen het recht heeft om te demonstreren, maar dat het platleggen van distributiecentra te ver gaat. De schade voor de supermarkten zou zeer groot zijn en ook veel anderen, 'denk aan zorginstellingen', zouden gedupeerd worden. 

Farmers Defence Force had acties aangekondigd uit onvrede over de stikstofspraken die het kabinet met provincies had gemaakt. Volgens de NOS heeft de boerenactiegroep een lijst van 45 distributiecentra in heel Nederland opgesteld voor mogelijke acties. Of ze op alle genoemde locaties gaat actievoeren, is niet duidelijk. De groep verwacht op 'verschillende locaties' tweehonderd tot vijftienhonderd betogers. Het bestuur zegt zijn best te doen de omgeving zo min mogelijk te hinderen.

Foto: Google Streetview

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!