Personeel van supermarkten dreigt met acties, nu onderhandelingen over een nieuwe cao op niets zijn uitgelopen. Dat meldt het AD. CNV Vakmensen gaf werkgevers in de supermarktbranche een ultimatum: als er vóór 18 december geen nieuwe cao is, komen er mogelijk acties rond de feestdagen. CNV en FNV zijn een dag voor de ‘deadline’ echter boos weggelopen van de onderhandelingstafel.

Met de mislukte onderhandelingen lijkt een akkoord verder weg dan ooit. "Dagelijks worden wij bestookt met zoetsappige reclamespotjes van onze 'supermarktvrienden' over hoe knus de kerst wel niet zal zijn met hun fijne producten", zo verklaarde CNV-onderhandelaar Jacqueline Twerda vorige week het ultimatum. "Maar voor de eigen werknemers hebben zij geen cent over." 

Al bijna een jaar lang wordt er onderhandeld over een nieuwe cao voor de supermarktbranche, waar in totaal 140 duizend werknemers onder vallen. De vakbond vraagt 2,5 procent loonsverhoging voor twaalf maanden. De werkgevers wilden tot dusver niet verder gaan dan 0,88 procent, maar dat voorstel werd door de leden afgewezen. Of er daadwerkelijk acties zullen volgen, is nog niet duidelijk. De vrees voor negatieve reacties door het winkelend publiek tegen de werknemers zou mogelijk een drempel zijn.