Personeel van Etos staakte donderdag en vrijdagochtend bij het distributiecentrum in Beverwijk. De medewerkers eisen hogere lonen van hun werkgever. Het is de eerste staking bij de drogisterijketen sinds de oprichting honderd jaar geleden, laat de FNV weten. 

Meer dan 500 Etos-winkels in Nederland worden bevoorraad vanuit het dc in Beverwijk. Volgens de FNV zorgt de staking dan ook voor winkelschappen die steeds verder leeg raken. Dat zou blijken uit een interne memo die de keten aan zijn winkeliers stuurde, waarin zou hebben gestaan: "Reken erop dat je een aanzienlijk deel van je bestelling bij de maandaglevering zult missen."

Een Etos-woordvoerster laat weten dat het personeel inmiddels weer aan het werk is en dat het met de lege winkelschappen 'allemaal wel meevalt'. "We zijn natuurlijk niet blij met de werkonderbrekingen, uitgerekend nu - in de drukste maand van het jaar", zegt ze. "Maar er kan nu weer gewoon geleverd worden. De winkelmedewerkers zullen misschien verschil zien in aantallen, maar als mijn moeder maandag in de Etos komt merkt zij er niets van, hoor." 

De FNV voerde de afgelopen weken gesprekken met Etos en eiste een structurele loonsverhoging van 5 procent. De gesprekken liepen echter op niets uit en het ultimatum van de vakbond liep donderdagochtend af. "Een minuut later hebben we het werk neergelegd en liepen we massaal naar buiten", aldus één van de werknemers. Volgens de woordvoerster staat de deur bij Etos open voor nieuw overleg. "We hebben de FNV uitgenodigd om het overleg met ons voort te zetten. Het wachten is nu op hun handreiking om weer aan de onderhandeltafel te kunnen plaatsnemen."