123inkt.nl overweegt printerfabrikant HP voor de rechter te slepen. De webwinkel wil dat het HP wordt verboden om niet-originele cartridges te blokkeren. 123inkt.nl wil zo voorkomen dat het Amerikaanse bedrijf een monopolie krijgt.

Het bedrijf zegt dat na een uitspraak in hoger beroep, in een zaak tussen HP en Stichting 123inkt-huismerk klanten. De rechter oordeelde volgens 123inkt.nl dat HP in 2016 onrechtmatig heeft gehandeld toen het de huismerkcartridges blokkeerde die bij klanten in printers waren geïnstalleerd. HP heeft klanten onjuist en gebrekkig geïnformeerd over de oorzaak en de oplossing van het probleem, zegt de rechter. Gebruikers kregen de melding dat een of meerdere cartridges beschadigd waren. Pas als ze officiële HP-inktcartridges zouden gebruiken, zou de melding verdwijnen. Maar er bleek niets mis met de huismerkcartridges. De firmware zorgde ervoor dat deze cartridges niet werden geaccepteerd.

Volgens 123inkt.nl lijkt het erop dat HP hardleers is. Zo rolde de fabrikant in april dit jaar voor een aantal printers opnieuw een firmware-update uit, die ervoor zorgde dat huismerkcartridges niet meer werkten. 123inkt.nl zegt dat het de situatie binnen enkele dagen onder controle had, maar kleinere partijen zouden er wekenlang en soms maandenlang last van hebben gehad.