Mirage Retail Group, het bedrijf achter onder meer Blokker en Intertoys, komt eind december met zijn jaarcijfers over 2018. “En daar word je niet vrolijk van”, waarschuwt eigenaar Michiel Witteveen in gesprek met NRC.

De cijfers zijn volgens Witteveen niet slechter dan in 2017, maar ook ‘niet veel beter’. Dat heeft volgens hem te maken met afschrijvingen. “Als iets voor 75 op de balans staat en je verkoopt het voor 0 dan moet je 75 afboeken. Dat is heel vervelend, maar het is even niet anders.” In 2017 leed Blokker Holding een recordverlies van 344 miljoen euro.

Witteveen heeft goede hoop dat het bedrijf in 2020 weer quitte draait. “We gaan het significant beter doen dan we in onze plannen hadden berekend.” Wat dat concreet betekent vertelt hij niet. Wel zegt hij te verwachten dat het risico op een faillissement geweken is, al maakt hij wel een voorbehoud. “Als alle consumenten morgen opeens klaar zijn met Blokker, geen schuursponsjes meer kopen, dan houdt het op.”

Het niet failliet laten gaan van het bedrijf was één van de twee beloften die Witteveen eerder dit jaar moest doen om de zogenoemde bruidsschat te krijgen, een groot bedrag dat hij van de familie Blokker meekreeg bij de aankoop van het concern. De andere voorwaarde was dat hij niet meer dan vijftig procent van het personeel zou ontslaan.