Bij het distributiecentrum van Etos in Beverwijk wordt voor de vijfde dag gestaakt voor meer loon. Honderd medewerkers hebben het werk neergelegd. Ook zaterdag wordt gestaakt. Omdat volgens vakbond FNV tóch stakingsbrekers worden ingezet, breiden de acties zich uit naar andere ondernemingen van moederbedrijf Ahold Delhaize.

Vorige week dreigde de FNV een kort geding aan te spannen tegen Etos en Ahold Delhaize, omdat er medewerkers van het distributiecentrum van Albert Heijn naar het distributiecentrum in Beverwijk zouden worden gestuurd. Zo zouden lege schappen in de winkels moeten worden voorkomen. Maar het inzetten van stakingsbrekers is niet toegestaan. Omdat Ahold volgens de FNV zei dat dit niet gaat gebeuren, kwam het niet tot een gang naar de rechter. Maar volgens de vakbond worden er alsnog medewerkers ingezet om de staking te breken.

"Als Ahold vuil spel blijft spelen, gaan we de acties vergroten", klinkt het. "We sluiten niet uit dat dit zal leiden tot werkonderbrekingen en lege schappen in bijvoorbeeld de supermarkten." Deze vrijdag vindt al een solidariteitsactie plaats onder het personeel van het AH-dc in Pijnacker. Medewerkers lopen daar met rode actiesjaals rond.

Een woordvoerster van Etos meldt in een schriftelijke reactie dat het bedrijf er alles aan doet om de winkels vol te hebben. "Producten verdelen we over alle winkels. Er is een evenredige verdeling qua producten per winkel." Etos zegt binnen de kaders van de wet te handelen. Volgens de woordvoerster wil het bedrijf nog steeds graag weer om de tafel met de FNV. "Het blijft vervelend dat we in deze situatie zitten en dat er werkonderbrekingen zijn. Wij hopen hier echt uit te komen."