Supermarktketen Jumbo zag de omzet dit jaar met ruim een miljard groeien tot 8,4 miljard euro. Dat is een stijging van veertien procent. Het marktaandeel van Jumbo kwam in de laatste maanden van het jaar boven de 21 procent uit.

De totale opbrengsten van de Jumbo Groep bedragen dit jaar bijna 8,7 miljard euro. Daarvan heeft 165 miljoen euro betrekking op restaurantketen La Place, die een omzetgroei van tien procent noteerde.

Jumbo profiteerde van de groei van het winkelbestand: in Nederland nam het aantal winkels met 54 toe tot 672 vestigingen. De bestaande winkels waren goed voor een omzetgroei van 6,5 procent ('ruim boven de gemiddelde marktgroei'). In het vierde kwartaal maakte de supermarktketen zijn entree in België. De omzetten liggen daar ver boven verwachting, meldt Jumbo. Komend jaar komen er twaalf tot vijftien winkels in België bij. Jumbo zegt dat het zes winkels in de Randstad overneemt van Udea. Het gaat om filialen van Marqt en Ekoplaza. Eerder was Jumbo in de race om Marqt helemaal over te nemen, maar de keten kwam bij Udea terecht. 

Het online aandeel van Jumbo is ruim vier procent. Er kwamen vier bezorghubs in Den Bosch, Amsterdam, Middelburg en Utrecht bij. Voor komend jaar staat een verdere uitbreiding op het programma. In Bleiswijk komt een nieuw distributiecentrum. Dat e-fulfilmentcenter moet begin 2021 operationeel zijn. 

Ceo Frits van Eerd is tevreden met de cijfers. "Als we deze groei ook in 2020 kunnen vasthouden, dan moeten we in staat zijn om onze omzetdoelstelling van tien miljard euro in 2021 te behalen. Dat is het jaar waarin ons familiebedrijf honderd jaar bestaat."