Nike-retailers mogen sinds 1 januari geen orders meer naar het buitenland verzenden. Dat meldt Highsnobiety op basis van interne e-mails. Meerdere verkooppartners van het Amerikaanse sportmerk bevestigen de maatregel, die in lijn is met de nieuwe strategie van Nike. 

In de e-mails zou staan: "Verzending naar internationale consumenten is in strijd met de Nike Terms & Conditions met betrekking tot de verkoop. Schending van het distributiebeleid van Nike kan leiden tot corrigerende maatregelen." In het uiterste geval kan de retailer de verkoop van Nikes producten ontzegd worden, klinkt het. Binnen interne markten, zoals de Europese Unie, verandert er niets. De Europese wetgeving verbiedt zulke handelsbeperkingen.

De maatregel past binnen Nikes strategie om meer controle over het eigen product te krijgen en de merknaam te beschermen. Om die reden stopte het bedrijf in november na twee jaar met de verkoop via Amazon. Het sportmerk wil meer inzetten op de directe en persoonlijke relatie met zijn klanten.