Het gaat goed met wijkwinkelcentra. Vooral de centra die voor een groot deel bestaan uit winkels met dagelijkse (vers)producten floreren, blijkt uit onderzoek van vastgoedadviseur Colliers International. Een derde van de 632 wijkwinkelcentra valt in deze categorie. "Goede voorbeelden zijn Keizerslanden in Deventer, Buytenwegh in Zoetermeer en Brazilië in Amsterdam." 

Voor 306 wijkwinkelcentra liggen er kansen om snel te verbeteren, zegt Colliers. 84 centra lopen minder goed en er zijn 34 die met langdurige leegstand kampen waar rigoureuze maatregelen onontkoombaar lijken.

Volgens Colliers is het succes mede te danken aan de transformatie die centra de afgelopen jaren hebben ondergaan. Het aantal winkels dat diensten aanbiedt die tegenwoordig ook online zijn te vinden, zoals uitzendbureaus, banken en reisbureaus, nam met zestig procent af. Videotheken zijn zelfs bijna helemaal uit het straatbeeld verdwenen. In plaats daarvan zijn er heel veel kappers, bezorg- en afhaalpunten en schoonheidssalons bij gekomen. Ook nam de omvang van de gemiddelde supermarkt flink toe.