Hoe Hornbach snel groeit en langzaam uitbreidt

Hoe Hornbach snel groeit en langzaam uitbreidt

Hornbach noteert al negentien kwartalen op rij dubbele groeicijfers in Nederland. En dat zal in het twintigste kwartaal niet anders zijn, weet algemeen directeur Evert de Goede. Maar het aantal vestigingen groeit niet heel snel. Met de opening van de vestiging in Duiven woensdag komt de teller op vijftien, 23 jaar nadat de van oorsprong Duitse bouwmarkt in Nederland neerstreek. Concurrenten als Gamma, Karwei en Praxis vertragen de boel door steevast naar de rechter te stappen. "Dat moet je ze nageven, in het vertragen zijn ze redelijk succesvol."

21 november 2013? De Goede denkt diep na. Hij kijkt vragend naar de communicatiemedewerker. Nee, ze moeten het antwoord schuldig blijven. Het was de dag dat Hornbach de contracten met de gemeente Duiven tekende. Ruim zes jaar geleden dus. Het duurde onder meer lang omdat er overeenstemming moest worden bereikt met huurders die in het Groothandelscentrum zaten dat plaats moest maken voor Hornbach. Maar ook hier zorgden concurrenten voor vertraging. Onder meer Bauhaus, Praxis en Van Neerbos (Gamma en Karwei) stapten naar de Raad van State uit vrees...

Hornbach noteert al negentien kwartalen op rij dubbele groeicijfers in Nederland. En dat zal in het twintigste kwartaal niet anders zijn, weet algemeen directeur Evert de Goede. Maar het aantal vestigingen groeit niet heel snel. Met de opening van de vestiging in Duiven woensdag komt de teller op vijftien, 23 jaar nadat de van oorsprong Duitse bouwmarkt in Nederland neerstreek. Concurrenten als Gamma, Karwei en Praxis vertragen de boel door steevast naar de rechter te stappen. "Dat moet je ze nageven, in het vertragen zijn ze redelijk succesvol."

21 november 2013? De Goede denkt diep na. Hij kijkt vragend naar de communicatiemedewerker. Nee, ze moeten het antwoord schuldig blijven. Het was de dag dat Hornbach de contracten met de gemeente Duiven tekende. Ruim zes jaar geleden dus. Het duurde onder meer lang omdat er overeenstemming moest worden bereikt met huurders die in het Groothandelscentrum zaten dat plaats moest maken voor Hornbach. Maar ook hier zorgden concurrenten voor vertraging. Onder meer Bauhaus, Praxis en Van Neerbos (Gamma en Karwei) stapten naar de Raad van State uit vrees voor faillissementen en verkeersoverlast. De hoogste bestuursrechter veegde uiteindelijk alle bezwaren van tafel. Deze week kan de bouwmarkt op het bedrijventerrein Centerpoort-Nieuwgraaf, vlakbij Makro en Praxis, dan eindelijk open. 

De Goede weet inmiddels niet beter. In de ruim 21 jaar dat hij bij Hornbach werkt, waarvan de laatste twaalf als algemeen directeur, heeft hij nog nooit meegemaakt dat een bouwmarkt van Hornbach er zonder slag of stoot kwam. Berustend: "Er zijn altijd rechtszaken. Het duurt tussen de zes en de dertien à veertien jaar ongeveer."

Maar steeds trok Hornbach aan het langste eind. "Het is ook een vertragingstechniek hè. Het is uiteindelijk wel bedoeld om ons tegen te houden, maar ik neem aan dat zij inmiddels ook wel weten dat wij niet meer uit Nederland weggaan. En dat wij verder willen expanderen. Ze willen ons vertragen. En dat moet je ze nageven, daar zijn ze redelijk succesvol in." Zijn ze dan zo bang voor Hornbach? "Schijnbaar wel. Anders ga je niet procederen. Wij procederen niet tegen een Bauhaus die naar Nederland komt. Wij gaan uit van eigen kracht."

Werk voor 320 medewerkers
De bouwmarkt in Duiven is zo'n 16.500 vierkante meter groot en heeft ook een tuincentrum, een dierenafdeling en een drive-in. Het assortiment omvat zo'n 120 duizend artikelen, van gereedschap tot hout, van verf tot badkuipen. En veel schroefjes. Heel veel schroefjes. Zo'n 1500 soorten. Hornbach biedt werk aan 320 mensen, van wie 150 indirect - onder anderen schoonmakers, beveiligers en medewerkers van de montageservice die worden ingehuurd.

Een deel van de medewerkers is geworven via het UWV. Een van hen is Jacqueline, die we tijdens de rondleiding tegenkomen. Ze zat twee jaar zonder werk nadat warenhuis Topshelf in Arnhem failliet was gegaan. Ze werkte er net drie weken. Daarna kwam ze nergens meer aan de bak; Hornbach bleek voor haar een lot uit de loterij. Met haar vijftien jaar ervaring bij de Bijenkorf zagen ze in haar een geschikte teamleider deco, waar ze zelf in eerste instantie aan een functie als caissière had gedacht. Ze heeft intussen al diverse interne opleidingen achter de rug. "In het begin wist ik nog net het verschil tussen een schroef en een spijker. Straks weet ik precies hoe ik een badkamer moet inrichten." 

Formuledirecteur Cora Kleinhout van Gamma zei onlangs tegen RetailTrends dat Gamma het zeker merkt als er een Hornbach-filiaal in de buurt bij komt. Tegelijkertijd zijn er volgens haar duidelijke verschillen: Hornbach richt zich sterker op professionals, waar Gamma er meer is voor de 'gewone klusser'. De Goede kan zich wel in de vergelijking vinden. "Wij hebben allemaal grootschalige winkels. Die variëren van 15 duizend tot 24 duizend vierkante meter. Dat houdt in dat je wat assortiment betreft veel ruimer bent. En als er een goede klant is geweest, dan wil je niet dat het hele vak leeg is. Daar stemmen we de voorraad op af. Maar de gewone klusser komt ook graag bij ons." Die durft namelijk ook steeds zwaardere klussen aan, ziet De Goede. 

Op naar de 25
In het voorjaar van 2021 volgt waarschijnlijk filiaal nummer zestien, in Apeldoorn. Daarna verwacht De Goede dat Enschede aan de beurt is. Al moet de Raad van State zich, ook daar, nog over uitspreken. Dat gebeurt toevallig deze woensdag. "We gaan ervan uit dat het positief is." Dan staan er nog drie op stapel: Ressen (bij Nijmegen), Almelo en Rotterdam. De Goede mikt uiteindelijk op 25 vestigingen. "Die laatste vijf gaan we ook nog wel vinden." Al is het gezien de omvang van de bouwmarktern geen gemakkelijke klus om geschikte gronden te vinden. "Daarvan zijn er niet heel veel. En zeker niet op heel goede locaties. Dat is een zoektocht. We moeten gas geven."

Zouden kleinere vestigingen dan geen uitkomst zijn? In Duitsland introduceerde Hornbach vijf jaar geleden Hornbach Compact, waarvan een van de twee winkels overigens vorig jaar alweer dichtging. De Goede ziet er vooralsnog niets in. "Wellicht kunnen we kijken of het een aanvulling kan zijn als we er 25, of 30, gerealiseerd hebben. Op dit moment wil ik me alleen richten op grote winkels."

Nieuw distributiecentrum
In mei opent een distributiecentrum in Eindhoven, omdat het aantal onlinebestellingen enorm toeneemt. In twee jaar tijd is de omzet daar verdubbeld. Wat wordt er dan gekocht? "Eigenlijk alles. In elke artikelgroep worden dingen verkocht. We zien met name ook een sterke toename in de constructieve assortimenten. We bezorgen die en daar zijn we uniek in. Het zijn over het algemeen zware en soms ook breukgevoelige artikelen. Een gipsplaat vervoeren, dat wil niet iedereen. Wij doen dat wel. En ik denk dat we daarom ook succesvoller zijn."

Tot nu toe worden de goederen vanuit zes filialen geleverd, maar dat is niet efficiënt. De ene medewerker zet een product in de schappen en een ander haalt het er even later weer uit. "Dubbel werk. En dat wil je niet. Dat was goed voor het begin, maar we moeten een distributiecentrum hebben dat het makkelijker maakt."

Hornbach kan dus al negentien kwartalen op rij dubbele groeicijfers overleggen, maar naar de hoogte van de omzet is het raden. Dat is een keuze van de raad van bestuur, zegt De Goede. "Die wil niet dat er per land cijfers worden bekendgemaakt." Jammer? Lachend: "Ik vind het niet jammer, maar ik merk dat de pers het wel jammer vindt."

De Goede werkt al ruim 21 jaar bij Hornbach. Maakt hij de 25 vol? "Laat ik het hopen. Ik heb het goed naar mijn zin. Het wordt alleen maar mooier. Er zijn uitdagingen genoeg." Hij noemt de expansie, de groei van het aantal medewerkers en het distributiecentrum. "Zolang ze niet van mij af willen, dan blijf ik." 

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Sluit je net als 2.500 bedrijven aan bij de RetailTrends-community

Slechts €10 voor de eerste maand

Word member van RetailTrends en krijg;
✅ toegang tot alle premium content;

✅ het RetailTrends-magazine (print + online);

✅ net als 40.000 nieuwsbriefabonnees dagelijks het laatste nieuws in je mailbox;

✅ gratis vacactureplaatsingen op RetailTrends Jobs;

✅ korting op RetailTrends-events.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!