Contactloos betalen is populair: Nederlanders deden het in 2019 dertien procent vaker ten opzichte van het jaar daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van Betaalvereniging Nederland. 

In totaal werd er ruim drie miljard keer contactloos afgerekend, goed voor een totaalbedrag van 51,3 miljard euro. Daarmee was 69 procent van alle elektronische betalingen aan de kassa contactloos, ten opzichte van 56 procent in 2018. Tien procent van de contactloze betalingen wordt uitgevoerd met een smartphone of wearable. 

"Contactloos betalen is in korte tijd een doorslaand succes geworden: goedkoop voor ondernemers en snel en makkelijk voor consumenten", zegt Betaalvereniging-directeur Piet Mallekoote. Volgens Mallekoote hebben consumenten steeds meer vertrouwen in de veiligheid van contactloos betalen. De algemene veiligheid van digital bankieren en betalen werd vorig jaar door consumenten beoordeeld met een 7,7, net als in 2017. Het rapportcijfer voor contactloos betalen (met pinpas) steeg van 6,5 naar 7,9 procent.