Consumenten verspillen tot wel twee keer zoveel voedsel als werd gedacht. Dat concluderen onderzoekers van Wageningen Economic Research

Instanties zoals de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) schatten dat een derde van de wereldwijde voedselvoorraad verspild wordt. Onderzoek van Wageningen University wijst echter uit dat consumenten veel meer weggooien dan wordt gedacht. Op basis van cijfers van de FAO, de Wereldbank en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) berekende researcher Monika van den Bos Verma dat er in het jaar 2005 per persoon 527 kilocalorieën per dag aan voedsel werden weggegooid. Dat is twee keer de hoeveelheid die de FAO eerder berekende.

In arme landen zou de verspilling vooral tijdens de productie en opslag van het voedsel plaatsvinden en in rijkere landen zijn supermarkten en consumenten de grootste verspillers. Volgens Van den Bos neemt de verspilling toe wanneer consumenten meer dan 6,70 dollar per dag uitgeven. Rijke landen zouden dan ook meer voedsel weggooien dan armere landen.