Meerderheid Kamer wil sigaretten versneld uit de schappen

Meerderheid Kamer wil sigaretten versneld uit de schappen

Een meerderheid in de Tweede Kamer ziet sigaretten het liefst komend jaar al uit de supermarktschappen verdwijnen. Dat meldt het AD. De Tweede Kamer debatteert vandaag over een uitbreiding van het rookverbod met elektronische sigaretten, waarbij CDA en ChristenUnie met een motie komen voor de afbouw van tabaksverkoop in tankstations en supermarkten.

Momenteel maken winkeliers zich klaar voor het uitstalverbod voor sigaretten; tabakswaren moeten per 1 juli uit het zicht worden gehouden. Voor kleinere verkooppunten is de maatregel per 1 januari 2021 van kracht. Een meerderheid van in elk geval CDA, ChristenUnie, D66, SP, GroenLinks, PvdA, 50Plus, PvdD en SGP - samen goed voor 91 zetels - wil echter dat de verkoop van tabak in supermarkten en tankstations helemaal verboden wordt. Als het aan CDA en ChristenUnie ligt, worden de winkels wettelijk verplicht aan de afbouw mee te werken. 

De Tweede Kamer nam eerder een motie aan die eist dat het aantal verkooppunten van tabak vóór het jaar 2022 'substantieel' moet worden teruggebracht. Sigaretten mogen uiteindelijk alleen nog in speciaalzaken verkocht worden. Het voorstel van CDA en ChristenUnie versnelt deze ontwikkeling. "Als ik om mij heen kijk in de stad lijken er steeds meer supermarkten bij te komen en dus meer verkooppunten", aldus Anne Kuik (CDA) tegen de krant. "Terwijl we in het preventieakkoord juist een daling hebben afgesproken. Dus moeten we stappen zetten."

Reacties

Tabak uit het zicht of zelf verbieden. Het bevreemd mij steeds meer dat ik in deze hele discussie niemand hoor over gangpaden vol alcoholische dranken in de meest flitsende verpakkingen. Bij tabak wordt er geen onderscheid gemaakt( veel of weinig nicotine) maar bij alcohol wordt er wel daadwerkelijk onderscheid gemaakt tussen het percentage alcohol en de presentatie in de winkel. Alcohol blijft alcohol.
Erg gebeuren meer dodelijke ongelukken door drank dan door roken, beetje hypocriet van de politiek om wel de tabaksbranche keihard aan te pakken en alcohol een beetje bon ton te laten. Sportvelden genoeg waar je niet mag roken maar je wel klem mag zuipen in de kantine..........

Geplaatst door Gerrit Van Druiven op 20 februari 2020 om 10:29

De wereld op zijn kop.
Nederland wil de drugs gaan legaliseren en het roken verbieden.
Nog even en de criminaliteit kan overstappen naar tabak i.p.v. wiet en cocaine
Politiek Den Haag, laat opnieuw zien dat ze langzamerhand al het verstand verloren heeft en regeert bij de waan van de dag.
Laten ze eerst eens zorgen voor goede zorg, goed onderwijs, voldoende politie en een eerlijke verdeling van rijkdom, want ook met deze onzinnige bemoeizucht worden opnieuw de zwakken in de samenleving het meest geraakt

Geplaatst door Arie Feenstra op 20 februari 2020 om 10:35

Zal Europa toelaten dat je één bepaald kanaal exclusiviteit gaat verlenen ten koste van het andere met als louter argument dat je het aantal tabaksverkooppunten vermindert? Waarom 'speciaalzaken' wél en andere niet?

Geplaatst door Luc Ardies op 20 februari 2020 om 12:20

Er verdwijnen wel eens vaker producten uit de schappen van de supermarkt. Dat is op zich niks nieuws. Recentelijk nog werden bij sommige supermarktketens (massaal) voorverpakte vleeswaren uit de schappen gehaald, omdat het besmet bleek te zijn met de listeria-bacterie. Er ontstond onrust bij mensen, die onlangs bij deze supermarktketens mogelijk besmet vlees hadden gekocht. Jumbo haalde zelfs ruim 100 soorten voorverpakte vleeswaren uit de handel. Iedereen in Nederland lijkt het dan niet meer dan logisch te vinden, dat de supermarktketens dan hun verantwoordelijkheid voor de gezondheid van hun klanten nemen en onmiddellijk een terugroep-actie in het leven roepen. Dat gebeurde een aantal jaren geleden ook met de eieren, besmet met fipronil. Ook toen gingen de eieren massaal uit de schappen. En toegegeven... fipronil hoort ook niet in of op de eieren te zitten. Maar van tabak is wetenschappelijk gewoon bewezen dat er jaarlijks 20.000 doden in NL door te betreuren zijn (om nog maar te zwijgen over de vele - soms ernstige - zieken in onze ziekenhuizen). Ik denk dat elk ander product dat jaarlijks 20.000 doden in NL zou veroorzaken, onmiddellijk uit de schappen van de supermarkt gehaald zou worden. Dus wellicht dat dit ook de beweegredenen zijn voor de landelijke politiek, om tabak zo langzamerhand uit de schappen van de supermarkt te willen hebben.

Geplaatst door Jeroen F. op 20 februari 2020 om 20:57

Hier is maar een woord voor: BETUTTELING!

Geplaatst door Kees Wanders op 21 februari 2020 om 11:14

Laatste nieuws

RetailTrends