Een meerderheid in de Tweede Kamer ziet sigaretten het liefst komend jaar al uit de supermarktschappen verdwijnen. Dat meldt het AD. De Tweede Kamer debatteert vandaag over een uitbreiding van het rookverbod met elektronische sigaretten, waarbij CDA en ChristenUnie met een motie komen voor de afbouw van tabaksverkoop in tankstations en supermarkten.

Momenteel maken winkeliers zich klaar voor het uitstalverbod voor sigaretten; tabakswaren moeten per 1 juli uit het zicht worden gehouden. Voor kleinere verkooppunten is de maatregel per 1 januari 2021 van kracht. Een meerderheid van in elk geval CDA, ChristenUnie, D66, SP, GroenLinks, PvdA, 50Plus, PvdD en SGP - samen goed voor 91 zetels - wil echter dat de verkoop van tabak in supermarkten en tankstations helemaal verboden wordt. Als het aan CDA en ChristenUnie ligt, worden de winkels wettelijk verplicht aan de afbouw mee te werken. 

De Tweede Kamer nam eerder een motie aan die eist dat het aantal verkooppunten van tabak vóór het jaar 2022 'substantieel' moet worden teruggebracht. Sigaretten mogen uiteindelijk alleen nog in speciaalzaken verkocht worden. Het voorstel van CDA en ChristenUnie versnelt deze ontwikkeling. "Als ik om mij heen kijk in de stad lijken er steeds meer supermarkten bij te komen en dus meer verkooppunten", aldus Anne Kuik (CDA) tegen de krant. "Terwijl we in het preventieakkoord juist een daling hebben afgesproken. Dus moeten we stappen zetten."