Consumentenbond: veel gevaarlijke producten bij webwinkels buiten EU

Consumentenbond: veel gevaarlijke producten bij webwinkels buiten EU

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat winkelen bij webshops buiten de EU onverantwoorde risico's met zich meebrengt. Twee derde van de onderzochte producten zou niet in de winkel mogen liggen. 

Het onderzoek is gedaan onder 250 prodcuten in de categorieën kinderproducten, elektronica en diversen (waaronder cosmetica, sieraden en tandenbleekmiddel). De producten zijn besteld bij populaire webwinkels als AliExpress, Wish en Amazon. Met 165 producten bleek iets mis te zijn. 

Met name elektronicaproducten bleken gevaarlijk. Zo kwam driekwart van de powerbanks en usb-laders niet door de veiligheidstest. De producten kunnen een schok geven, oververhit raken, smelten of in brand vliegen. Ook negentig procent van de kerstverlichting was niet in orde en een aantal rookmelders gaven geen melding bij rook.

Volgens Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond, realiseren consumenten zich onvoldoende dat consumenten producten kopen bij partijen die zich niet aan de Europese wetgeving houden. "Er moet iets gebeuren op het gebied van bewustwording. Maar er zijn ook andere maatregelen nodig, bijvoorbeeld omdat toezicht moeilijk is. Daarom is het goed dat staatssecretaris Mona Keijzer een speciale commissie van de Sociaal Economische Raad om advies heeft gevraagd om dit probleem aan te pakken", aldus Molenaar.

 

Reacties 1


Davide Blom 24 feb, 15:30

Waarom mag een bedrijf als Amazon of Alixpress dan wel binnen Europa haar producten verkopen, terwijl ze niet aan de Europese normen voldoen?

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!