Een bedrijf dat in Nederland vijftien franchisewinkels van Levi Strauss runt, moet een ontslagen familielid 140 duizend euro betalen. Volgens het gerechtshof in Den Haag heeft het bedrijf de vrouw 'eruit gewerkt' en 'daarmee ernstig verwijtbaar gehandeld'.

De vrouw trad begin 2013 in dienst. Ze werkte zich op tot head of retail; ze was sinds augustus 2018 verantwoordelijk voor de winkels en het personeel. Ze werkte veertig uur per week, tegen een salaris van achtduizend euro bruto per maand. Ook ontving ze sinds 2014 een winstuitkering. Medio januari 2019 werd ze op non-actief gezet, twee weken later werd haar arbeidsovereenkomst beëindigd. Volgens het bedrijf (de naam is wegens privacyredenen niet bekendgemaakt) had de vrouw zich negatief over het personeel en over het bestuur uitgelaten.

Zo stuurde de vrouw een elf pagina's tellende e-mail rond waarin ze uiteenzette wat er volgens haar mis was met de organisatie. Ook zou ze buiten werktijd urenlang met medewerkers hebben getelefoneerd. In een gesprek van 5,5 uur zou ze de integriteit en de betrouwbaarheid van managementleden in twijfel hebben getrokken. Ze zou voor een angstcultuur hebben gezorgd. Het hof is net als de kantonrechter van mening dat er sprake is van een verstoorde arbeidsverhouding. De vrouw ziet zichzelf wel terugkeren in het bedrijf, maar het hof ziet die mogelijkheid niet.

Dat er sprake is van een verstoorde relatie is volgens het hof vooral het bedrijf aan te rekenen. Dat zette de vrouw op non-actief en deed daarna onderzoek zonder fatsoenlijk hoor en wederhoor. Het bedrijf deed volgens het hof te weinig om de verhoudingen te herstellen en had zich moeten inspannen om de vrouw beter te laten functioneren als het daar problemen mee had. 

De kantonrechter bepaalde eerder dat de vrouw naast een transitievergoeding van ruim 22 duizend euro recht heeft op een billijke vergoeding van vijftigduizend euro. Maar het hof vindt dat te weinig. Dat komt op 140 duizend euro uit. Volgens het hof zou het namelijk weleens twee jaar kunnen duren voordat de vrouw elders betaald werk vindt. Gelet op haar leeftijd (geboren in 1970), het ontbreken van relevante managementdiploma's en de 'deuk' die de vrouw naar eigen zeggen opliep. 

De vrouw laat weten dat Levi's zelf geen enkele blaam treft.