Rituals, Takeaway en Jumbo over het succes van hun formule

Rituals, Takeaway en Jumbo over het succes van hun formule

Van een kleine onderneming een succesvol bedrijf maken. Dat is de gemeenschappelijke deler van de retailers die woensdag spraken op het evenement BusinessBoost Live. Soms is het een kwestie van een lange adem, soms komt er een beetje geluk bij kijken, maar feit blijft dat ze van succes kunnen spreken. Vijf inzichten van Rituals, Jumbo en Takeaway.

“Van Rituals wilden we op eigen kracht een wereldmerk maken” – Raymond Cloosterman, ceo van Rituals
Waar Rituals nu streeft naar 1040 winkels in 2021, is het cosmeticamerk twintig jaar geleden begonnen als startup met één winkel op de Kalverstraat en had het zijn ‘internationale hoofdkantoor’ in een kelder op een van de Amsterdamse grachten, zo schetst ceo Raymond Cloosterman de situatie van toen. “Voor die tijd werkte ik bij Unilever, waar je gewend was om een merk met marketing groot te maken, maar ik wilde het met Rituals op eigen kracht doen.” Cloosterman keek daarvoor naar merken als Ben & Jerry’s, Mac en Zara en zocht de vertaalslag naar beauty. Om zonder marketing toch het merk aan de man te...

Van een kleine onderneming een succesvol bedrijf maken. Dat is de gemeenschappelijke deler van de retailers die woensdag spraken op het evenement BusinessBoost Live. Soms is het een kwestie van een lange adem, soms komt er een beetje geluk bij kijken, maar feit blijft dat ze van succes kunnen spreken. Vijf inzichten van Rituals, Jumbo en Takeaway.

“Van Rituals wilden we op eigen kracht een wereldmerk maken” Raymond Cloosterman, ceo van Rituals
Waar Rituals nu streeft naar 1040 winkels in 2021, is het cosmeticamerk twintig jaar geleden begonnen als startup met één winkel op de Kalverstraat en had het zijn ‘internationale hoofdkantoor’ in een kelder op een van de Amsterdamse grachten, zo schetst ceo Raymond Cloosterman de situatie van toen. “Voor die tijd werkte ik bij Unilever, waar je gewend was om een merk met marketing groot te maken, maar ik wilde het met Rituals op eigen kracht doen.” Cloosterman keek daarvoor naar merken als Ben & Jerry’s, Mac en Zara en zocht de vertaalslag naar beauty. Om zonder marketing toch het merk aan de man te brengen, had Rituals winkels nodig. “Dag en nacht ben je aan het klussen omdat je gelooft in dat idee om een merk te bouwen dat gaat om het kleine genieten.” De aanloop was lang. Na vijf jaar maakte het cosmeticamerk pas winst. “Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik een verkeerde afslag heb genomen, omdat wij in het merk geloofden, maar het heeft wel irritant lang geduurd.”

“Na een jaar of vijf zijn we door een onzichtbaar poortje gegaan” – Raymond Cloosterman, ceo van Rituals
De eerste vijf jaar waren aanpoten voor Rituals en lag de focus op het ontdekken van de markt. Het kostte het cosmeticamerk vier jaar om van één naar twee winkels te gaan. “Nu openen we er twee per week”, vertelt Cloosterman. “Na een jaar of vijf, zes gingen we door een onzichtbaar poortje, waarna dingen voor het eerst mee gingen vallen en begonnen te lukken.” Dit jaar ligt de omzettarget op één miljard euro. “Dat is wel een mijlpaal voor een Amsterdams bedrijf dat twintig jaar geleden met een paar man is gestart.”

“We willen niet een magazijn met spullen zijn”Colette Cloosterman-Van Eerd, cco bij Jumbo
Jumbo introduceerde vorig jaar de kletskassa, zodat klanten die ook voor een praatje naar de supermarkt komen, daar alle gelegenheid voor krijgen zonder dat andere consumenten langer moeten wachten. “We willen niet een magazijn met spullen zijn”, vertelt cco Colette Cloosterman-Van Eerd. Niet alleen vindt de klant het prettig, de kletskassa’s zorgen bovendien voor een hoger rendement. “De supermarkt waar we met de kletskassa zijn gestart, doet het veel beter sindsdien. Of dat alleen door de kletskassa komt weet ik niet, maar het geeft wel een goed gevoel.”

“Door een soort godswonder hebben we iets gedaan dat werkt” – Jitse Groen, ceo van Takeaway
Jitse Groen startte Takeaway in 2000 - toen internet net werd uitgerold over Nederland - omdat hij eten online wilde bestellen maar dat niet mogelijk was. “Zou je het idee vandaag uitwerken, dan zou het een waardeloos idee zijn”, stelt Groen. “Je moet al die oorzaken van toen wel meenemen in het succes.” Die groei is volgens Groen alleen mogelijk als je ‘consequent de juiste beslissing neemt’. “Je kunt achteraf wel zeggen: ‘dat heb ik even goed gedaan, die beslissing heb ik goed genomen’, maar het is een statistisch spel natuurlijk.” Groen focust zich op de maaltijdbezorging, maar kan het zijn dat er nog meer goede businessideeën de revue zijn gepasseerd? “Daar heb ik geen tijd voor gehad. Door een godswonder heb ik iets gedaan dat werkt. Om dan te denken dat je ook goed bent in het zijn van bondscoach of het organiseren van vakantiereizen vind ik een beetje pretentieus.”

“Doen wat de klant van ons wil, zo lang overleef je het" – Jitse Groen, ceo van Takeaway
In eerste instantie had Takeaway niet zijn eigen bezorgdienst, omdat je daar geen geld mee verdient. “Dat doen we nu wel, omdat onze klanten dat fijn vinden”, stelt Groen. “Ik weet één ding: als we niet doen wat onze klant wil, dan ben je bankroet.” Groen wijst op de winkelstraten waar steeds meer retailers verdwijnen door de groei van online verkopen. “Dus zolang we doen wat de klant wil, dan overleven we het.”

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Sluit je net als 2.500 bedrijven aan bij de RetailTrends-community

Slechts €10 voor de eerste maand

Word member van RetailTrends en krijg;
✅ toegang tot alle premium content;

✅ het RetailTrends-magazine (print + online);

✅ net als 40.000 nieuwsbriefabonnees dagelijks het laatste nieuws in je mailbox;

✅ gratis vacactureplaatsingen op RetailTrends Jobs;

✅ korting op RetailTrends-events.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!