Retail kent succesverhalen en mislukkingen, iedere dag weer. RetailTrends licht elke vrijdag een winnaar en een verliezer uit, gebaseerd op het nieuws van de afgelopen week. Deze keer: een ontslagen werkneemster en betaalbaarshoppen.nl.
Winnaar: ontslagen werkneemster
Eruit gewerkt worden door familieleden. Het overkwam een werkneemster van een bedrijf dat in Nederland vijftien franchisewinkels van Levi Strauss runt. De vrouw (head of retail) zou zich zo negatief over het personeel en over het bestuur hebben uitgelaten, dat de situatie niet meer te handhaven was. Zo zou ze een elf pagina's tellende e-mail hebben rondgestuurd waarin ze uiteenzette wat er volgens haar allemaal mis was. Ook zou ze in urenlange telefoongesprekken haar grieven hebben geuit. Ze werd op non-actief gesteld en twee weken later op straat gezet. Fout, zegt het gerechtshof. Het bedrijf heeft 'ernstig verwijtbaar gehandeld', staat in de uitspraak. Dat er sprake is van een verstoorde relatie is volgens het hof vooral het bedrijf aan te rekenen. Dat zette de vrouw op non-actief en deed daarna onderzoek zonder fatsoenlijk hoor en...
Retail kent succesverhalen en mislukkingen, iedere dag weer. RetailTrends licht elke vrijdag een winnaar en een verliezer uit, gebaseerd op het nieuws van de afgelopen week. Deze keer: een ontslagen werkneemster en betaalbaarshoppen.nl.
Winnaar: ontslagen werkneemster
Eruit gewerkt worden door familieleden. Het overkwam een werkneemster van een bedrijf dat in Nederland vijftien franchisewinkels van Levi Strauss runt. De vrouw (head of retail) zou zich zo negatief over het personeel en over het bestuur hebben uitgelaten, dat de situatie niet meer te handhaven was. Zo zou ze een elf pagina's tellende e-mail hebben rondgestuurd waarin ze uiteenzette wat er volgens haar allemaal mis was. Ook zou ze in urenlange telefoongesprekken haar grieven hebben geuit. Ze werd op non-actief gesteld en twee weken later op straat gezet. Fout, zegt het gerechtshof. Het bedrijf heeft 'ernstig verwijtbaar gehandeld', staat in de uitspraak. Dat er sprake is van een verstoorde relatie is volgens het hof vooral het bedrijf aan te rekenen. Dat zette de vrouw op non-actief en deed daarna onderzoek zonder fatsoenlijk hoor en wederhoor. Het bedrijf deed volgens het hof te weinig om de verhoudingen te herstellen en had zich moeten inspannen om de vrouw beter te laten functioneren als het daar problemen mee had. Waar de kantonrechter eerder tot een billijke vergoeding van vijftigduizend euro kwam, deed het hof daar nog een flinke schep bovenop: het bedrijf moet de vrouw 140 duizend euro betalen.
Verliezer: betaalbaarshoppen.nl
Eind vorig jaar had oprichter René van Kooten nog grootse plannen met betaalbaarshoppen.nl. Zo moest de webshop sneller worden en beter vindbaar worden, zei hij tegen Twinkle. Hij was toen druk bezig met het voorjaarsassortiment. "Wat dat betreft plannen we altijd een half jaar vooruit, maar hoe het bedrijf er over een aantal jaar uit ziet? Ik ben ervan overtuigd dat we ons moeten blijven onderscheiden met onze eigen merken, op kwaliteit en op service. Anders word je één van de velen." Verstandige woorden, maar het heeft niet mogen baten. Deze week viel het doek voor de webshop in Rhenen. De rechtbank heeft het faillissement uitgesproken. Of een doorstart mogelijk is, is niet bekend. Bij de shop werken twaalf mensen.