Albert Heijn introduceert vanaf maandag een 'ouderenuurtje' in al zijn filialen. Op werkdagen tussen 7.00 en 8.00 uur kunnen alleen zeventigplussers terecht in de supermarkten, voordat deze openen voor andere klanten.

"Op deze manier kan iedereen prettig en veilig boodschappen blijven doen", stelt de keten, die jongere klanten nadrukkelijk vraagt op andere tijden te komen winkelen. Donderdag introduceerde Jumbo al een ouderenuurtje in zijn supermarkten in Nieuwkoop en Spakenburg, waar ouderen voorrang krijgen tussen 7.30 en 9.00 uur. De keten onderzoekt of de maatregel in meerdere winkels kan worden ingevoerd, laat een woordvoerder weten aan RetailNews. 

Om de drukte het hoofd te bieden mogen gemeenten inmiddels noodvergunningen afgeven om de supermarkten de mogelijkheid te geven ook 's nachts te bevoorraden. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten vraagt zijn leden om medewerking voor het verruimen van venstertijden en komt 'zo spoedig mogelijk' met duidelijkheid over hoe de gemeentes dit kunnen regelen. 

Eerder openden zelfbedieningsgroothandels zoals Makro en Sligro hun deuren voor consumenten. De maatregelen maakt deel uit van het noodpakket dat de levensmiddelensector eerder deze week presenteerde aan minister-president Mark Rutte.

De laatste ontwikkelingen omtrent het coronavirus volg je via ons liveblog.