'Supermarktpersoneel voelt zich onveilig', roep om meer politie

'Supermarktpersoneel voelt zich onveilig', roep om meer politie

Nederlandse supermarkten hebben duizenden extra beveiligers ingehuurd om het deurbeleid te handhaven en in te grijpen bij incidenten. Desondanks voelt het personeel zich vaak onveilig, zegt algemeen directeur van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) Marc Jansen tegen De Telegraaf.

“Wij krijgen nog steeds camerabeelden binnen van supermarkten waarop te zien is dat klanten compleet door het lint gaan”, aldus Jansen, die verwijst naar incidenten waarbij supermarktpersoneel wordt bespuugd of een sixpack bier kapot wordt gegooid. “Deze situatie begint iedereen op de zenuwen te werken, maar met onze mensen moet je nu compassie hebben. Zij staan in de frontlinie tegen het coronavirus. Ik hoop dat mensen elkaar hierop aanspreken.” Ook vakbond CNV ontvangt signalen van leden die zich ‘onheus bejegend’ voelen.

Tanja Schrijvers, bestuurder van FNV Beveiliging, bevestigt dat er momenteel veel beveiligers worden ingezet bij supermarkten. “Die kunnen van waarde zijn door op te letten of er genoeg afstand wordt gehouden of door karretjes te ontsmetten”, aldus de bestuurder tegen de krant. “Beveiligers maken zich wel grote zorgen. Ze worden blootgesteld aan vele mensen zonder dat ze gebruik kunnen maken van extra voorzorgsmaatregelen.” Schrijver zegt dat de vakbond meer aanwezigheid van de politie toejuicht omdat beveiligers geen middelen hebben om ‘echt op te treden’.

CBL-directeur Jansen benadrukt dat het om een relatief kleine groep klanten gaat die zich misdraagt. Hij roept boa’s en politie op om bij eventuele incidenten zo snel mogelijk ter plekke te zijn. “Er is momenteel geen eenduidig protocol voor handhavers. Sterker nog, boa’s beboeten onze werknemers omdat ze niet genoeg afstand houden.”

Sinds maandag mogen supermarkten maximaal één klant per tien vierkante meter vloeroppervlak binnenlaten en in kleinere winkels is het gebruik van een mandje of winkelwagentje verplicht. Beveiligers of eigen werknemers worden bij deuren van de supermarkten geplaatst om klanten over het beleid te informeren.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!