EssilorLuxottica heeft al zijn fabrieken in Frankrijk gesloten wegens het coronavirus. Ook laat de brillenreus zijn verwachtingen voor 2020, die het bedrijf op 6 maart uitsprak, varen.

Waar in januari en februari nog sprake was van een stabiele groei, zag de brillenfabrikant zijn winst in maart snel dalen door de coronacrisis. Het Frans-Italiaanse bedrijf verwacht dat deze ontwikkeling in het tweede kwartaal verder doorzet.

De fabrikant besloot vanaf woensdag al zijn fabrieken in Frankrijk te sluiten. In andere landen, waaronder China, blijft de productie in stand. Veel brillenwinkels zijn gesloten, maar via e-commerceplatforms blijft EssilorLuxottica naar eigen zeggen opereren. Het bedrijf werkt aan een plan om zijn kosten in te dammen en de financiële schade zo te beperken.

EssilorLuxottica heeft merken als Ray-Ban en Oakley in de portefeuille. De brillenmaker kondigde vorig jaar de overname van GrandVision aan, de moeder van onder meer Pearle en Eye Wish. De Europese Commissie werkt echter nog aan een diepgaand onderzoek naar de gevolgen van de overname voor de branche.