Branchevereniging voor doe-het-zelfwinkels en bouwmarkten VWDHZ neemt strenge maatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Tegelijkertijd wil de vereniging 'essentiële producten' beschikbaar houden voor consumenten.

"Als je een lekkage hebt of je rookmelder doet het niet meer, dan kun je niet wachten met vervanging of reparatie", aldus Harm-Jan Stoter, voorzitter van VWDHZ waarbij Intergamma (Gamma en Karwei), Praxis, Hornbach Nederland, DGN Retail (Hubo en Multimate) en Bauhaus Nederland zijn aangesloten. "Daarom nemen wij maatregelen om de beschikbaarheid van essentiële doe-het-zelfproducten te kunnen blijven garanderen." Onder essentiële producten vallen artikelen die te maken hebben met gas-, water- en lichtvoorzieningen, maar ook hang- en sluitwerk en veiligheidsartikelen zoals traphekjes en brandblusmaterialen.

Andere maatregelen die volgens VWDHZ voor de branche gelden zijn: het reguleren van het aantal klanten per bouwmarkt, het gebruik van winkelwagens door klanten, aangepaste openingstijden, en waar nodig het inzetten van extra beveiliging of personeel. Daarnaast gaan medewerkers hesjes en/of buttons dragen met de tekst '1,5 meter afstand'. Volgens de vereniging kunnen bouwmarkten eenvoudiger aan 'menigtebeheersing' doen, omdat de winkels meestal groot zijn en klanten en medewerkers zich beter kunnen verspreiden over de winkel. 

De Nederlandse bouwmarkten namen eerder maatregelen omtrent het virus. Zo werd er al extra schoongemaakt en hangen er spatschermen bij de kassa's. De winkels hebben veelal te maken met drukte, omdat veel mensen noodgedwongen thuiszitten. RetailTrends vroeg diverse ketens hoe zij daarmee omgaan.