Marcel Boekhoorn, eigenaar van HEMA, stuurt aan op een schuldsanering bij de warenhuisketen. Dat meldt het FD. Boekhoorn is bereid nieuw, eigen vermogen in het bedrijf de steken, maar wil dan dat schuldeisers HEMA ook tegemoet komen. 

"We zeggen intern: HEMA is een toptent, maar met een verkeerde schuldstructuur", aldus Corné Melissen, partner bij Ramphastos Investments, de investeringsmaatschappij van Boekhoorn. 

Boekhoorn moet in juni dit jaar vijftig miljoen euro terugbetalen aan zijn schuldeisers. Daarnaast heeft HEMA een schuld die mee is gekomen door de vorige eigenaar Lion Kapital. Die schuld bestaat voor het merendeel (750 miljoen euro) uit obligaties. Ramphastos is momenteel bezig met het herstructureren van die obligaties, met als doel de schuldenlast omlaag te krijgen. Een van de manieren om dat te doen, is door eigen geld in HEMA te steken. 

"We kunnen de aflossing van deze lening zeker financieren. We zijn liquide. Er loopt zelfs nog een acquisitieproces", zegt Melissen. Momenteel wordt uitgezocht wie de eigenaren van de leningen zijn en HEMA wil het gesprek aangaan met deze eigenaren. Daar gaat de coronacrisis ook een onderwerp van gesprek zijn. 

"We verkeren in een giga-crisis, net als andere retailbedrijven", zegt Melissen. HEMA meldde vorige week dat de keten in april en mei nog maar de helft van de huur van zijn winkelpanden betaalt. Een periodieke loonsverhoging van het personeel is bovendien uitgesteld tot na de zomer.