Supermarkten waarschuwen voor paasdrukte het aankomende weekend. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) roept klanten daarom op om hun boodschappen te spreiden over de week.

“Er liggen al volop paasproducten in de winkels die je vandaag of morgen alvast in huis kunt halen voor een vrolijke én veilige Pasen”, aldus directeur Marc Jansen van het CBL. Door de overheidsmaatregelen omtrent het coronavirus zien supermarkten al dat klanten op andere momenten boodschappen doen dan normaal. Eerder was het in het weekend aanzienlijk drukker bij de supermarkten dan doordeweeks, maar de laatste weken is dat verschil kleiner geworden. Jansen: “Dat is ook precies de bedoeling. Die spreiding zorgt ervoor dat er voldoende ruimte is om afstand te kunnen houden van elkaar en veilig boodschappen te doen.”

De brancheorganisatie hoopt dan ook dat die trend deze week doorzet. “Maak thuis alvast een boodschappenlijstje, op papier of in de supermarktapp. Zo kun je efficiënt je inkopen doen en is er snel weer ruimte in de winkel voor anderen die ook boodschappen willen doen”, tipt de directeur, die zegt dat klanten zich over het algemeen goed aan de regels houden.

De meeste consumenten geven ook gehoor aan de oproep om de boodschappen alleen te doen. Toch kan dat nog wel beter, stelt Jansen: “We horen dat supermarktmedewerkers nog met enige regelmaat in discussie moeten met klanten die samen boodschappen willen doen. We doen daarom nogmaals de dringende oproep: kom alleen. Dan heeft iedereen in de winkel meer ruimte.”