De situatie bij modegroep FNG, het moederbedrijf van Miss Etam, is 'zeer zorgelijk'. Dat zegt analist Robert Jan Vos van ABN Amro tegen RetailTrends. Hij schat dat de nettoschuld, inclusief leaseverplichtingen, is opgelopen tot 576 miljoen euro.

De raad van toezicht van FNG liet eerder deze week de handel in het aandeel op de beurs in Amsterdam en Brussel stilleggen. De Belgische toezichthouder FSMA  heeft bij een grondige controle van het jaarverslag over 2018 om verduidelijking gevraagd 'omtrent een aantal transacties' die dat jaar hebben plaatsgevonden. Om welke transacties het gaat, wil een woordvoerder niet zeggen.

Eerder stelde FNG de presentatie van de jaarcijfers over 2019 tot nader order uit wegens 'praktische moeilijkheden' door de coronacrisis. Bovendien stapte ceo Dieter Penninckx na zeventien jaar op (volgens het bedrijf om medische redenen) en is de nood zo hoog, dat de modegroep de eerstvolgende rentebetaling op de schulden met een jaar wil uitstellen. Bovendien zouden de obligatiehouders pas in 2024 in plaats van volgend jaar hun inleg terugkrijgen.

De schuld van FNG liep onder meer op door de aankoop van het Zweedse e-commercebedrijf Ellos, waarvoor 229 miljoen euro is betaald. Analist Vos zet grote vraagtekens bij de financiering ervan. Hij heeft naar eigen zeggen al heel wat financieringsmanieren voorbij zien komen, maar in dit geval kan hij er nauwelijks een touw aan vastknopen. "Er komen allerlei trucs uit de hoed", zegt Vos.

Een mogelijke oplossing is het verkopen van onderdelen. "Een drama", vindt Vos. "Je bent in de problemen en dan ga je delen uit je organisatie verkopen... Je kunt je ook afvragen of het de goede tijd is om nu de boer op te gaan met winkels in kleding." Hetzelfde geldt voor de Ellos-acquisitie. Krijg je nog een fractie terug van wat je betaald hebt? Ik heb geen idee. Maar eventuele kopers weten ook: dit is geen verkoopproces uit luxe, maar uit pure wanhoop. Daarnaast: als je iets verkoopt, dan raak je ook de winst, de omzet en de cashflow kwijt." En geld ophalen? "Dat gaat ook moeilijk worden." Zou het doek dan kunnen vallen voor FNG? Vos kiest zijn woorden zorgvuldig. "Nou ja, hoe zeg je dat, dat is een heel begrijpelijke conclusie."