Situatie bij moederbedrijf Miss Etam 'zeer zorgelijk'

Situatie bij moederbedrijf Miss Etam 'zeer zorgelijk'

De situatie bij modegroep FNG, het moederbedrijf van Miss Etam, is 'zeer zorgelijk'. Dat zegt analist Robert Jan Vos van ABN Amro tegen RetailTrends. Hij schat dat de nettoschuld, inclusief leaseverplichtingen, is opgelopen tot 576 miljoen euro.

De raad van toezicht van FNG liet eerder deze week de handel in het aandeel op de beurs in Amsterdam en Brussel stilleggen. De Belgische toezichthouder FSMA  heeft bij een grondige controle van het jaarverslag over 2018 om verduidelijking gevraagd 'omtrent een aantal transacties' die dat jaar hebben plaatsgevonden. Om welke transacties het gaat, wil een woordvoerder niet zeggen.

Eerder stelde FNG de presentatie van de jaarcijfers over 2019 tot nader order uit wegens 'praktische moeilijkheden' door de coronacrisis. Bovendien stapte ceo Dieter Penninckx na zeventien jaar op (volgens het bedrijf om medische redenen) en is de nood zo hoog, dat de modegroep de eerstvolgende rentebetaling op de schulden met een jaar wil uitstellen. Bovendien zouden de obligatiehouders pas in 2024 in plaats van volgend jaar hun inleg terugkrijgen.

De schuld van FNG liep onder meer op door de aankoop van het Zweedse e-commercebedrijf Ellos, waarvoor 229 miljoen euro is betaald. Analist Vos zet grote vraagtekens bij de financiering ervan. Hij heeft naar eigen zeggen al heel wat financieringsmanieren voorbij zien komen, maar in dit geval kan hij er nauwelijks een touw aan vastknopen. "Er komen allerlei trucs uit de hoed", zegt Vos.

Een mogelijke oplossing is het verkopen van onderdelen. "Een drama", vindt Vos. "Je bent in de problemen en dan ga je delen uit je organisatie verkopen... Je kunt je ook afvragen of het de goede tijd is om nu de boer op te gaan met winkels in kleding." Hetzelfde geldt voor de Ellos-acquisitie. Krijg je nog een fractie terug van wat je betaald hebt? Ik heb geen idee. Maar eventuele kopers weten ook: dit is geen verkoopproces uit luxe, maar uit pure wanhoop. Daarnaast: als je iets verkoopt, dan raak je ook de winst, de omzet en de cashflow kwijt." En geld ophalen? "Dat gaat ook moeilijk worden." Zou het doek dan kunnen vallen voor FNG? Vos kiest zijn woorden zorgvuldig. "Nou ja, hoe zeg je dat, dat is een heel begrijpelijke conclusie."

Reacties 12


Pascal Bleiswijk 15 mei, 08:52

Onbegrijpelijk dat men dit soort ouderwetse en oubollige achterhaalde retail concepten blijft financieren. 576 miljoen euro schuld met een paar winkels. Het is werkelijk ongekend en wanneer stopt deze waanzin?


Miss Etam 15 mei, 12:30

Bij de oude Miss Etam, kocht ik iedere maand kleding. goede pasvorm en altijd een mooie collectie. Het was er ook altijd veel drukker dan in de nieuwe situatie. Wellicht moet men het oude team aannemen.


Anja Heijster 15 mei, 12:36

Ik vind het niet gek ,op zich leuke kleding.Maar alle kleurige kleding stopt bij maat 46 en die maat valt klein.Wat je ook pakt het is synthetisch.En ook in de zomer.Als ze voor meer viscose of katoen zouden gaan en de maten door laten lopen zou ik er meer kopen.Nu loop ik steeds teleurgesteld naar buiten.


Clara Ypma 15 mei, 14:53

We hebben in Den Helder nog een Miss Etam....hoe lang nog?
Ik koop daar ook regelmatig kleding maar het is niet meer zo als weleer. Verder is er weinig keus qua
Kledingzaken in deze stad. Hopelijk blijft deze winkel bestaan...


Henriette Brink 15 mei, 15:01

Ga de winkel niet eens meer in. Mijn vriendinnen ook niet. Kleding haalt het niet meer bij voor de doorstart. Slechte pasvorm, slechte kwaliteit en niet modieus meer


Germa Pouls 15 mei, 22:03

Ben het eens met de mevr. Anja Heyster, graag meer katoen en geen syntetische kleding. Misschien dat het dan een kans heeft


H Timmerman Timmerman 16 mei, 09:41

Het is niet meer de kleren dan voor heen.Vind het jammer,hoop dat het oude miss etam terug komt.Denk dat ze dan meer verkopen.


Riemke Stapersma 16 mei, 18:21

Ben het met Anja Heijster eens. Val ook in de grote maten en als ik de winkel binnen kom allemaal leuke kleurtjes en hoe dichter je bij de grote maten komt, hoe donkerder het wordt. Plus de synthetische stoffen....dan ben ik weg.


Y. Vriesema 17 mei, 18:37

We hebben in hoorn ook een miss etam: leuke website maar winkel gaat achteruit - hoe nu verder : uitverkoop?


CAtootje Schoots 18 mei, 16:44

Ik koop er nooit meer. Het ziet eruit als een kale ongezellige winkel. Synthetisch en saaie mode. Ouderwets concept. Ik ga veel liever naar H&M


Annie Duijnker 19 mei, 11:51

Ik kwam vroeger altijd in de winkel en kocht al mijn kleding bij mis Etam mooi kwaliteit prachtige kleding maar de laatste 15 jaar wat een bagger lijkt meer op c&a rekken vol hetzelfde bont bont bont afschuwelijk het is een goedkope massa productie geworden jammer ook jammer dat proces er niet meer is ook prachtige kleding net iets luxer dan mis Etam


Tanja Meerleveld 31 jul, 22:34

Ik ben het met de dames eens de pasvorm en zijn slechter geworden er moet meer katoen komen betere grote maten en er op letten dat de maten ook de maten zijn heb veel verschil in de patronen van een en de zelfde maat het een zit dan strakker als de ander en er wordt meer in shirts of jurken met rubber of plastic strips in de stiksels verwerkt waar als je een gevoelige huid heb is het net of er iets in je rug snijd net als krabbels in je nek of zij heel vervelend ik hoop voor doorstart en betere aanpak

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!