Douglas sluit wisselend eerste halfjaar af

Douglas sluit wisselend eerste halfjaar af

Douglas heeft door het coronavirus een wisselende eerste helft van zijn fiscale jaar gehad. De cosmeticaketen zag in maart zijn totale verkoop met meer dan veertig procent dalen, terwijl de onlineverkoop met meer dan dertig procent toenam. 

Reden voor de dalende omzet is het sluiten van de 2400 winkels door de coronamaatregelen. Toch blijft de jaar-op-jaaromzet met 1,95 miljard euro stabiel, maar dat heeft alles te maken met de goede eerste paar maanden van het halfjaar (met onder meer kerst en oud en nieuw). 

De verkoop in de fysieke winkel daalde met 5,5 procent vergeleken met vorig jaar, maar in de webshop nam de verkoop toe met 27,2 procent naar 415 miljoen euro. In het eerste halfjaar was 21,3 procent van de totale omzet afkomstig van de onlineverkoop. In Duitsland was dit zelfs 35,3 procent. Het aangepaste ebitda is door de omzetkrimp met drie procent gedaald naar 218 miljoen euro. 

Intussen is 92 procent van alle Douglas-winkels weer geopend. 

Reacties 7


Pieter Post 27 mei, 10:09

En dan nog profiteren van de NOW regeling. En het beleid mbt vakantiegeld eenzijdig wijzigen waardoor het personeel niet hun volledige vakantiegeld ontvangt????


Machiel R 27 mei, 11:08

[Deze reactie is door de gebruiker verwijderd]

Machiel R 27 mei, 11:26

@Pieter Post. Dit zijn de cijfers van de hele groep, nergens staat hoe het in NL met Douglas gaat. Daarnaast ontvang je alleen geld uit de NOW pot als de omzet met meer dan 20% daalt. In dat geval heb je de centjes echt wel nodig om te overleven als retailer.
M.b.t. het vakantiegeld moet je je ook eerst verdiepen voor je iets roept. Het betreft een stelselwijziging. Douglas in NL betaald al 40 jaar in mei het vakantiegeld tot december vooruit. Het was altijd al een kromme regeling maar kwam je dus in januari in dient kreeg je in mei toch voor 12 maanden vakantiegeld betaald. Eigenlijk heel personeelvriendelijk. Dat dit een te grote aanslag op je cashflow is in deze tijden snapt iedereen. De stelselwijziging houdt dus eigenlijk in dat Douglas nu hetzelfde systeem hanteerd als bijna alle werkgevers in NL.


Peter Steenbergen 27 mei, 13:36

@Machiel R; Dank voor je genuanceerde reactie. Ik heb altijd erg veel moeite met mensen zoals Pieter Post die maar wat roepen zonder zich ergens in verdiept te hebben.


D. Wiek 27 mei, 13:59

@MachielR: er spelen hier twee dingen. Enerzijds de stelling van Douglas dat er jarenlang sprake is geweest van een vooruitbetaling. Deze stelling hebben wij op geen enkele wijze kunnen staven. Douglas verwijst zelf naar het ondernemingsreglement, waar niets in staat naast het recht op een jaarlijkse vakantieuitkering, en op de loonstroken zien we geen enkele financiële verantwoording mbt de opbouw van het vakantiegeld.
En anderzijds de mededelingstermijn. Medewerkers hebben pas op 20 april te horen gekregen dat het vakantiegeld niet volledig (maar slechts 5/12) wordt uitgekeerd. Het vakantiegeld is in NL een gegeven. Mensen konden op basis hiervan verplichtingen aangaan, als het boeken van een vakantiereis of een andere besteding. Deze medewerkers worden nu bijzonder gedupeerd omdat zij niet hebben kunnen anticiperen op een wijziging van het beleid.


Machiel R 27 mei, 16:16

@ D. Wiek: Of er sprake is van vooruitbetaling is vrij eenvoudig te checken bij medewerkers die bijvoorbeeld begin 2019 in dienst zijn gekomen. Bij medewerkers die al lang in dienst zijn moet je terug naar een jaar waarin er een loonaanpassing is geweest om het te becijferen.
Over het moment van aankondiging heb je gelijk, niet heel fijn maar ik kan mij geen werkgever voorstellen die dit doet om zijn personeel te pesten. Niemand wist de omvang van deze pandemie, dan moet je helaas soms pijnlijke beslissingen nemen maar daarmee behoedt je wel 100 winkels en meer dan duizend personeelsleden van nog veel pijnlijker gevolgen.


Pieter Post 27 mei, 17:33

@ Peter Steenbergen heb mij zeker er in verdiept. Maar volgens CAO mag je afwijken van uitbetaling van vakantiegeld in overleg met een OR. En laat deze er nou niet zijn binnen Douglas. Maar de financiële situatie van medewerkers is hun een zorg.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!