Dat HEMA mogelijk staatssteun krijgt, roept vragen op bij Michiel Witteveen, eigenaar van Blokker, Intertoys en Big Bazar. Dat meldt het FD.

"HEMA is een prachtig bedrijf met meer dan negenduizend werknemers in Nederland, maar hun expansieplannen zijn vooral gericht op Mexico. Waarom moet de belastingbetaler daaraan meebetalen", vraagt Witteveen zich af. 

Witteveen vroeg voor Intertoys een garantstelling op een banklening aan. "Door corona werd een financieringsaanvraag bij de bank ineens lastig, dus heb ik samen met ABN Amro om een garantstelling van de overheid gevraagd", aldus Witteveen. De zogeheten Garantie Ondernemingsfinanciering (GO-C) werd door de overheid echter afgewezen. "Eerst dacht ik: 'Het zij zo'. Maar na het nieuws over HEMA wil ik wel eens weten hoe het zit. Want bij Intertoys werken ook 1500 man en bij Blokker achtduizend."

De eigenaar van Blokker en Intertoys uit zijn kritiek niet richting HEMA, maar richting de onduidelijke criteria van de overheid. "Als ik lees dat Praxis-moeder Maxeda vanwege de coronacrisis werktijdverkorting en belastinguitstel heeft gekregen, maar tegelijkertijd 41 procent meer omzet heeft gedraaid, denk ik ook: dát is even lekker. Wat zijn nu de maten waarmee gemeten wordt?"

Het ministerie van Economische Zaken wil niet ingaan op individuele gevallen. Steunmaatregelen zijn volgens het ministerie altijd maatwerk.