Blokker-eigenaar: 'Overheid hanteert onduidelijke criteria voor staatssteun'

Blokker-eigenaar: 'Overheid hanteert onduidelijke criteria voor staatssteun'

Dat HEMA mogelijk staatssteun krijgt, roept vragen op bij Michiel Witteveen, eigenaar van Blokker, Intertoys en Big Bazar. Dat meldt het FD.

"HEMA is een prachtig bedrijf met meer dan negenduizend werknemers in Nederland, maar hun expansieplannen zijn vooral gericht op Mexico. Waarom moet de belastingbetaler daaraan meebetalen", vraagt Witteveen zich af. 

Witteveen vroeg voor Intertoys een garantstelling op een banklening aan. "Door corona werd een financieringsaanvraag bij de bank ineens lastig, dus heb ik samen met ABN Amro om een garantstelling van de overheid gevraagd", aldus Witteveen. De zogeheten Garantie Ondernemingsfinanciering (GO-C) werd door de overheid echter afgewezen. "Eerst dacht ik: 'Het zij zo'. Maar na het nieuws over HEMA wil ik wel eens weten hoe het zit. Want bij Intertoys werken ook 1500 man en bij Blokker achtduizend."

De eigenaar van Blokker en Intertoys uit zijn kritiek niet richting HEMA, maar richting de onduidelijke criteria van de overheid. "Als ik lees dat Praxis-moeder Maxeda vanwege de coronacrisis werktijdverkorting en belastinguitstel heeft gekregen, maar tegelijkertijd 41 procent meer omzet heeft gedraaid, denk ik ook: dát is even lekker. Wat zijn nu de maten waarmee gemeten wordt?"

Het ministerie van Economische Zaken wil niet ingaan op individuele gevallen. Steunmaatregelen zijn volgens het ministerie altijd maatwerk.

Reacties 5


Retail Expert 8 jun, 10:07

Hier heeft dhr. Witteveen zeker een punt. Waarom het ene bedrijf wel en het andere niet? Ik vind dat er überhaupt geen steun naar de met schulden volgehangen Hema zou moeten.


T J 8 jun, 11:21

De Blokker geen steun dan ook de Hema niet!
Lijkt me dan een duidelijk verhaal voor alle bedrijven en ondernemers!
Het ruikt nu naar vriendjespolitiek op deze manier!


Theo Somewhere 8 jun, 12:32

De vorige commentaren zijn dus: gewoon die boel op de fles laten gaan en de conclusie is dan dat het personeel uiteindelijk in de WW komt. Dat is toch ook niet de oplossing.
En terecht dat de overheid niet via de pers die zaak wil bespreken.


T. de Vriend 8 jun, 13:02

De overheid meet met twee maten. Zit er toevallig politieke vriendjes bij de Hema? Ze staan straks in de rij om steun te vragen, want er zijn zoveel bedrijven die slecht draaien. Overheid trek de knip maar weer, het gaat om miljarden.


joop kramer 8 jun, 21:07

De Hema is leeggeroofd. Hebben we laten gebeuren als ze omvallen is er misschien plaats voor kleine ondernemers die door de oneerlijke concurrentie van de grootwinkels weggevaagd zijn. Leveranciers winkelpandverhuurders zijn allemaal omdat ze veel omzet en veel meters verhuur konden krijgen het slachtoffer van deze figuren . Ik denk nog wel dat Boekhoorn misschien wel ok is maar jammer soms maak je een goede deal , deze is slechter voor de diversiteit van de winkels is het goed dat de Eenheidsworst stopt

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!