“Waren we in 2008 onderdeel van het probleem, nu zijn we onderdeel van de oplossing”, zeggen de banken in koor. Mooie woorden, of – eindelijk – ook mooie daden? Een belrondje langs belangenbehartigers en banken.


Jan Meerman verslikte zich bijna in een dropje. Hoorde de voorman van INretail dat nou goed? Klaas Knot, de president van de Nederlandsche Bank, zei onlangs in tv-programma Op1 dat zo veel mogelijk ondernemers die ‘in de kern gezond zijn’ door de crisis heen moeten worden geholpen. Prima. Maar dan dat tussenzinnetje: “Ondernemers die overigens ook in de kern gezond moeten zijn bij het anderhalvemeterbeleid.”


Hij is nog steeds des duivels. “Die Klaas Knot moet terug naar de basisschool. Hij is heel intelligent hè, maar van ondernemers heeft hij nul komma nul verstand. Echt nul. Hij beweert eigenlijk dat je geen goede ondernemer bent als je in de anderhalvemetereconomie geen business kunt maken. Jonge jonge jonge, man man man.” Hij gaat verder: “Als in je restaurant normaal gesproken tweehonderd mensen zitten en je moet nu terug naar veertig...