En toen was het maart 2020. Het was erop of eronder. Niet alleen voor winkels in Nederland, maar wereldwijd. Wie trekken er aan het langste eind? En wie aan het kortste? Een voorlopige tussenstand.


Verliezer: C&A
Eind april werd bekend dat de kledingketen weigerde een aantal rekeningen te betalen aan Aziatische leveranciers – dit terwijl C&A wel bestellingen hier had geplaatst. Vooral voor arbeiders in deze fabrieken betekende dit een keiharde klap. ‘Terugval in de omzet’, zo noemt C&A de reden. Begin juni kon C&A terugkijken op niet zomaar een terugval, maar een ernstige terugval. Een combinatie van een oubollig imago, collecties waar nauwelijks nog iemand voor warm loopt en… een virus. De keten gaat dan ook fors bezuinigen om aan de ondergang te ontkomen. Zomaar een feitje: het vermogen van de familie Brenninkmeijer wordt geschat op 22 miljard euro. 


Winnaar: H&M
De Zweedse fastfashiongigant betaalt zijn Aziatische leveranciers wel netjes op tijd en meldt er alles aan te doen om ook in deze tijden de fabrieken door dik en dun...