HEMA: dicht bij akkoord over forse vermindering schulden

HEMA: dicht bij akkoord over forse vermindering schulden

UPDATE: HEMA bereikt akkoord over forse schuldverlaging

HEMA zit naar eigen zeggen in de afrondende fase van de onderhandelingen met een groep schuldeisers. Het doel van het zogenoemde herkapitalisatieplan is een forse vermindering van de schulden.

Daarmee zou de rol van de huidige eigenaar Marcel Boekhoorn en zijn investeringsmaatschappij Ramphastos zijn uitgespeeld. Die meldde twee uur eerder dat het niet was gelukt om tot een akkoord te komen met de grootste groep schuldeisers. De Bennekomse miljardair zegt dat hij een 'fantastisch bod van 523 miljoen euro' heeft neergelegd, maar dat het erop lijkt dat de schuldeisers dat niet serieus in overweging hebben genomen. "Blijkbaar willen ze een markttest doen en kijken of er elders meer te halen is." Volgens hem is de kans nu groot dat HEMA 'wederom ten prooi zal vallen aan opportunistische investeerders'. Hij zei na te gaan wat de recente ontwikkelingen betekenen voor de rol die hij en Ramphastos in de toekomst willen en kunnen spelen bij HEMA.

De warenhuisketen kampt met een schuldenberg van zo'n 750 miljoen euro. Maandag moet een lening van vijftig miljoen worden afgelost. Boekhoorn nam HEMA in het najaar van 2018 over van Lion Capital. De Britse investeringsmaatschappij had HEMA in 2007 voor ruim een miljard euro van Maxeda overgenomen en financierde de overname door het bedrijf vol te hangen met schulden. Het is Boekhoorn niet gelukt om de schulden flink te verminderen. Hij stak ruim 115 miljoen euro in HEMA.

Volgens HEMA lopen de gesprekken met de groep schuldeisers sinds begin april. De groep heeft 'haar steun uitgesproken voor de strategie, het management en de medewerkers van de onderneming'. Ze is ook bereid extra financiële middelen ter beschikking te stellen als buffer. De warenhuisketen streeft ernaar om in de komende dagen de overeenkomst te kunnen aankondigen. Als het akkoord een feit is, zal een belangrijk deel van de schulden worden omgezet in aandelen. In het persbericht dankt HEMA Ramphastos 'voor haar bijdrage sinds zij HEMA in 2018 overnam, en heeft belangrijke strategische stappen kunnen zetten sinds die tijd'.

Eerder op de dag werd bekend dat de eigenaar van Blokker een bod heeft gedaan op HEMA.

Zie ook: Het moeizame HEMA-avontuur van Marcel Boekhoorn

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!