HEMA komt in handen van een groep schuldeisers. De warenhuisketen heeft met de groep een akkoord bereikt over structurele verlaging van de schulden. Volgens HEMA zal een deel van de schulden worden omgezet in aandelen.

Door het akkoord daalt de totale schuld van 750 naar 300 miljoen euro, meldt HEMA. De groep schuldeisers - volgens HEMA-topman Tjeerd Jegen goed voor een schuld van 600 miljoen euro - krijgt alle aandelen van HEMA in handen en wordt daarmee volledig eigenaar als de overeenkomst is afgerond. Jegen verwacht dat het nog enkele maanden duurt voordat dat het geval is.  "Daarna gaan we kijken hoelang ze eigenaar willen blijven", zei Jegen in een online persconferentie. De jaarlijkse rentelasten zullen dalen van vijftig naar dertig miljoen euro. De schuldeisers steken daarnaast zo'n veertig miljoen in HEMA.

HEMA was sinds het najaar van 2018 in handen van miljardair Marcel Boekhoorn en zijn investeringsfonds Ramphastos. Zij slaagden er in het weekend niet in om tot een akkoord te komen met de schuldeisers. Boekhoorn nam HEMA over van Lion Capital. De Britse investeringsmaatschappij had HEMA in 2007 voor ruim een miljard euro van Maxeda overgenomen en financierde de overname door het bedrijf vol te hangen met schulden. Boekhoorn, die 115 miljoen in HEMA stak, lukte het niet om de schulden flink te verminderen. 

Ceo Jegen noemt de overeenkomst een belangrijke stap op weg naar een financieel gezonde HEMA. De overname is volgens hem cruciaal voor het voortbestaan van de winkelketen. "Het was al lange tijd bekend dat een oplossing moest worden gevonden voor de loden last van de schulden waarmee HEMA sinds 2014 kampte." Jegen benadrukte dat er geen sprake is van staatssteun voor HEMA.

HEMA heeft bijna achthonderd winkels en zo'n negentienduizend medewerkers, van wie 9500 in Nederland. De keten is actief in twaalf landen.

Zie ook: Het moeizame HEMA-avontuur van Marcel Boekhoorn