Blokker-eigenaar Michiel Witteveen is nog steeds geïnteresseerd in een overname van HEMA. Dat zegt hij in een gesprek met RetailTrends.

Witteveen, de ceo van de Mirage Retail Group, deed eerder deze maand een bod op HEMA. Dat was voordat het warenhuis tot een akkoord kwam met de schuldeisers, die een fors deel van de schulden wegstrepen en in ruil daarvoor alle aandelen krijgen. "Ja, we zijn nog steeds geïnteresseerd in HEMA", zegt Witteveen. "Maar dit valt buiten de vermogensstructuur van de Mirage Retail Group. Wij moeten dat op een aparte manier financieren. Dat wil ik niet laten doen van gelden van Blokker. Wij gaan dat samen met een partner doen." Wie die partner is, wil hij niet zeggen.

De Mirage Retail Group heeft het verlies vorig jaar fors weten terug te dringen. Eindigde het moederbedrijf van Blokker in 2018 nog 344 miljoen in het rood, vorig jaar ging het om een verlies van 144 miljoen euro. Welk gevoel overheerst bij Witteveen? "Het gevoel van 'we zijn op de goede weg'. We hebben het moeilijke verleden achter ons gelaten."

Witteveen is er trots op dat zijn bedrijf de leveranciers en de verhuurders tijdens de coronacrisis 'gewoon' heeft doorbetaald. Maar hij wil dat de pandeigenaren de huren met zo'n dertig procent gaan verlagen. "Dat heeft te maken met de marktomstandigheden. Er zijn minder passanten. Dat wij meer kopers hebben, ligt aan onze eigen formule. Dat komt niet door de panden waarin we zitten. Als er minder passanten zijn, moet er ook minder huur betaald worden. Dat gaan die pandeigenaren niet leuk vinden, maar het is wat het is."