De coronacrisis leidt in ieder denkbaar scenario tot een verdere afname van het aantal fysieke winkels. Dat blijkt uit een nieuw rapport van ABN Amro over retail na de pandemie.

De bank schetst in zijn rapport vier scenario’s voor de toekomst van retail in Nederland, gelet op de gevolgen van de huidige crisis. De vier toekomstbeelden verschillen op punten sterk, maar de krimp van het fysieke winkelaanbod komt in alle scenario’s terug. Zo is er een scenario waarin de overheid de import van goedkope producten fors belast. “Miniso doet nu zijn intrede in Nederland, dat zou in zo’n scenario misschien wel helemaal niet meer kunnen”, aldus sector banker retail Henk Hofstede van ABN Amro in een toelichting.

In een ander scenario laat de overheid juist alles vrij zijn gang gaan. Ook daarin krimpt de rol van de fysieke winkel, onder meer omdat het onlineaandeel verder stijgt en consumenten veelal voor de laagste prijs gaan.

In alle scenario's speelt de rol van online mee. "De coronaperiode heeft veel mensen de ogen geopend dat online een heel makkelijk kanaal is voor veel meer dan alleen kleding”, zegt Hofstede. Die groep zal volgens hem verder groeien, terwijl de retailmarkt als geheel niet veel groter wordt. “Dat gaat ten koste van fysieke winkels."  

Lees op RetailTrends meer over de vier post-coronascenario’s voor retail.