'Fysieke boekhandel verkoopt 7,9 procent minder'

'Fysieke boekhandel verkoopt 7,9 procent minder'

Fysieke boekhandels verkochten het afgelopen jaar 7,9 procent minder ten opzichte van de twaalf maanden daarvoor. Dat blijkt uit de Boekenbarometer van CB. De onlineverkoop nam juist toe, met 19 procent. 

CB brengt elk halfjaar de Boekenbarometer uit, met de stand van zaken rond het fysieke en digitale boek in Nederland. Volgens de logistiek dienstverlener is de impact van de coronacrisis dit keer duidelijk zichtbaar. Vóór de crisis zat het fysieke boek op een piek qua afzet. Ruim tachtig procent van de boeken werd in de winkel gekocht en bijna twintig procent online. In week 14, twee weken na de invoering van de coronamaatregelen, bereikte de verkoop van boeken in de winkelstraat een dieptepunt (-49 procent ten opzichte van week 6).

In week 16 bedroeg de verdeling tussen online- en offlineverkoop 41,8 versus 58,8 procent. De onlineverkoop van boeken steeg met 64,7 procent ten opzichte van week 6. Vanaf half mei, toen ook de bibliotheken weer opengingen, nam de verkoop via fysieke winkels weer iets toe. Webwinkels verkopen nog steeds meer boeken dan vóór de crisis, al vlakt de stijging inmiddels weer af.

RetailTrends vroeg zich eerder af: betekent de coronacrisis de genadeklap voor de fysieke boekwinkel?

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!