Retail kent succesverhalen en mislukkingen, iedere dag weer. RetailTrends licht elke vrijdag een winnaar en een verliezer uit, gebaseerd op het nieuws van de afgelopen week. Deze keer: een medewerkster van Action en La Place.
Winnaar: medewerkster Action
Zero tolerance. Daar zijn ze van, bij Action. Daar kwam een 27-jarige medewerkster van een filiaal in Amsterdam-Oost ook achter toen ze haar vader in februari dit jaar personeelskorting gaf. Ze deed dat toen haar vader - een taxichauffeur - motorolie, ruitensproeier- en koelvloeistof kocht. Dat scheelde pa 1 euro en 69 cent. Maar personeelskorting is personeelskorting en die geldt dus niet voor familieleden. De transactie werd een paar weken later ontdekt bij een controle van de kassagegevens. De vrouw werd op staande voet ontslagen. Ze liet het er niet bij zitten en stapte naar de rechter. Die oordeelde deze week dat Action wel heel erg streng was. Zo had de medewerkster niet te bedoeling om te frauderen en wist ze ook niet dat ze in strijd met de regels handelde. Action had kunnen volstaan met een stevig gesprek in plaats van haar meteen te ontslaan, vindt de...
Retail kent succesverhalen en mislukkingen, iedere dag weer. RetailTrends licht elke vrijdag een winnaar en een verliezer uit, gebaseerd op het nieuws van de afgelopen week. Deze keer: een medewerkster van Action en La Place.
Winnaar: medewerkster Action
Zero tolerance. Daar zijn ze van, bij Action. Daar kwam een 27-jarige medewerkster van een filiaal in Amsterdam-Oost ook achter toen ze haar vader in februari dit jaar personeelskorting gaf. Ze deed dat toen haar vader - een taxichauffeur - motorolie, ruitensproeier- en koelvloeistof kocht. Dat scheelde pa 1 euro en 69 cent. Maar personeelskorting is personeelskorting en die geldt dus niet voor familieleden. De transactie werd een paar weken later ontdekt bij een controle van de kassagegevens. De vrouw werd op staande voet ontslagen. Ze liet het er niet bij zitten en stapte naar de rechter. Die oordeelde deze week dat Action wel heel erg streng was. Zo had de medewerkster niet te bedoeling om te frauderen en wist ze ook niet dat ze in strijd met de regels handelde. Action had kunnen volstaan met een stevig gesprek in plaats van haar meteen te ontslaan, vindt de rechter. Action moet de vrouw doorbetalen tot de datum dat haar tijdelijke contract zou aflopen. Het gaat, inclusief maximaal 25 procent wettelijke rente, om ruim vijfduizend euro. Volgende week doet de rechter overigens uitspraak in een andere zaak die is aangespannen door een ontslagen Action-medewerker. De man had een plastic tasje ter waarde van drie cent meegenomen.
Verliezer: La Place
La Place was bij de introductie in 1987 in de V&D in Utrecht zijn tijd ver vooruit. Waar een lunch buiten de deur toen nog vaak een uitsmijter of een broodje bal inhield, gooide La Place het over een heel andere boeg: vers en gezond. Met Franse en Italiaanse broodjes. En jus d'orange. Allemaal voor het oog van de klant bereid. Het concept sloeg aan en werd al snel naar de andere V&D-filialen uitgerold. Daarna volgden zaken op andere plekken, zoals langs snelwegen en op stations. Maar intussen nam de concurrentie flink toe en in maart dook bovendien het coronavirus op, waardoor alle vestigingen de deuren moesten sluiten. Ook toen de horeca weer open mocht, bleven de meeste La Place-filialen dicht. Schadepost: zo'n zeven miljoen euro per vier weken. Eigenaar Jumbo hield de meeste zaken dicht, omdat anderhalve meter afstand houden lastig zou zijn als mensen langs de buffetten zouden lopen. Maandag werd bekend dat een kwart van de zaken definitief dichtgaat. Voor de 23 vestigingen is niet voldoende perspectief in de anderhalvemetersamenleving. Een nieuw concept waaraan wordt gewerkt, met meer voorverpakte producten, zou in deze zaken niet rendabel zijn. Een dag later kwamen de harde cijfers over het eerste halfjaar: de omzet bij La Place was gekelderd van 82 tot 33 miljoen. Naast 'corona' speelde ook de sluiting van de Hudson's Bay-warenhuizen de keten parten.