Bij kledingketen Bristol verdwijnen dit jaar en volgend jaar tientallen winkels. Daarnaast vraagt de retailer het statuut van bedrijf in moeilijkheden aan, zodat werknemers makkelijker kunnen vertrekken. Dat meldt De Standaard

Ceo Elise Vanaudenhove denkt dat Bristol afslankt van 250 naar 210 winkels. Zowel in België als in Nederland gaan er verschuivingen plaatsvinden. Twintig winkels zijn niet future proof en sluiten in elk geval. Veertig andere winkels worden momenteel kritisch onder de loep genomen en er wordt gekeken naar mogelijke herlocaties, met name voor de Nederlandse markt.

"Soms zaten we wegens hoge huurprijzen in de kelder of op de eerste verdieping. We willen tegen een redelijke prijs op visibele plaatsen zitten", aldus Vanaudenhove. Maar ook lagere huurprijzen zijn een vereiste, al gaat dat gesprek met verhuurders niet gemakkelijk. "Ze zitten in hun ivoren toren en houden vast aan dure tienjarige huurcontracten." Vooral in België wordt wel meegedacht voor een oplossing, zegt de ceo.

Bedrijf in moeilijkheden
Het statuut van een bedrijf in moeilijkheden moet helpen werknemers via het brugpensioen te laten vertrekken. Daarnaast is met de vakbonden een cao afgesloten voor meervoudig ontslag. Begin juli vertrokken vijf medewerkers en Vanaudenhove verwacht het aankomend anderhalf jaar nog een grotere ontslagronde, al zullen het 'geen gigantische aantallen zijn'. 

Bristol leed in 2019 een verlies van 6,2 miljoen euro, met een omzet van 183,7 miljoen euro. In 2018 was deze omzet nog 197,5 miljoen. Moederbedrijf Euro Shoe wil dit najaar zijn financiële buffers versterken. Daarom worden de investeringen van de komende jaren in kaart gebracht. "Zodra dat duidelijk is, gaan we onze ronde doen bij bestaande aandeelhouders. We kopen nu de paraplu vóór het regent."