Bristol sluit winkels en herziet strategie

Bristol sluit winkels en herziet strategie

Bij kledingketen Bristol verdwijnen dit jaar en volgend jaar tientallen winkels. Daarnaast vraagt de retailer het statuut van bedrijf in moeilijkheden aan, zodat werknemers makkelijker kunnen vertrekken. Dat meldt De Standaard

Ceo Elise Vanaudenhove denkt dat Bristol afslankt van 250 naar 210 winkels. Zowel in België als in Nederland gaan er verschuivingen plaatsvinden. Twintig winkels zijn niet future proof en sluiten in elk geval. Veertig andere winkels worden momenteel kritisch onder de loep genomen en er wordt gekeken naar mogelijke herlocaties, met name voor de Nederlandse markt.

"Soms zaten we wegens hoge huurprijzen in de kelder of op de eerste verdieping. We willen tegen een redelijke prijs op visibele plaatsen zitten", aldus Vanaudenhove. Maar ook lagere huurprijzen zijn een vereiste, al gaat dat gesprek met verhuurders niet gemakkelijk. "Ze zitten in hun ivoren toren en houden vast aan dure tienjarige huurcontracten." Vooral in België wordt wel meegedacht voor een oplossing, zegt de ceo.

Bedrijf in moeilijkheden
Het statuut van een bedrijf in moeilijkheden moet helpen werknemers via het brugpensioen te laten vertrekken. Daarnaast is met de vakbonden een cao afgesloten voor meervoudig ontslag. Begin juli vertrokken vijf medewerkers en Vanaudenhove verwacht het aankomend anderhalf jaar nog een grotere ontslagronde, al zullen het 'geen gigantische aantallen zijn'. 

Bristol leed in 2019 een verlies van 6,2 miljoen euro, met een omzet van 183,7 miljoen euro. In 2018 was deze omzet nog 197,5 miljoen. Moederbedrijf Euro Shoe wil dit najaar zijn financiële buffers versterken. Daarom worden de investeringen van de komende jaren in kaart gebracht. "Zodra dat duidelijk is, gaan we onze ronde doen bij bestaande aandeelhouders. We kopen nu de paraplu vóór het regent."

Reacties 7


Reinder Koornstra 14 aug, 10:39

Vóór het regent?
Volgens mij komt die regen al maandenlang met bakken naar beneden en is ook Bristol bezig de voorjaarscollectie in een hittegolf kwijt te raken! Maar in een periode dat álle fashion retailers van hun voorraad afmoeten, heeft discounter Bristol het even extra moeilijk!


Bas Berg 14 aug, 12:07

Laat meneer zelf eens wat salaris inleveren en ik zou graag weten hoe zijn ivoren toren eruit ziet, zal zelf vast niet op een eerste verdieping achteraf zitten.


Ger Boer 14 aug, 12:36

Bristol zit meestal op de slechste locaties ,en op de goedkoopste plekken ,en nu gaan ze klagen ,ze hebben toch zelf die huurcontracten afgesloten ,ik heb ook al gehoord dat ze zelfs al verhuurders vragen om een investerings bijdrage als ze een nieuw pand willen huren.


Ellen Vanhaeren 14 aug, 23:38

Jullie weten totaal niet waar jullie over praten. Trouwens, Bas, die meneer, is een dame met pit. En ze noemt Elise. En wij, bristoliens en bristolienne, ijn apetrots op haar!


Etien De Kromme 17 aug, 10:55

Bristol heeft al jaren geleden het roer moeten omgooien; ze hebben te lang de verkeerde locaties aangehuurd - wellicht dat dat Elise zelf het boetekleed moet aanttrekken en het stokje overdragen aan nieuwe leider


An Van Camp 18 okt, 14:42

Locaties aan een shopping center, op de meir lijken me niet zo'n slechte locaties... Mah bon smaken verschillen!


Peter Koops 7 mrt, 00:45

Ik heb vernomen dat ze het hoofdkantoor in Zwanenburg gaan sluiten en in Nederland meer dan 40 winkels... zal weer veel leegstand bijkomen na Corona

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!